ПЕДАГОШКИ АСИСТЕНТ – НОВИ ПРОСВЕТНИ ПРОФИЛ У СРБИЈИ

ИНФО

Законом о основама система образовања и васпитања у школама је уведен је нови просветно-педагошки профил радника. Реч је о педагошком асистенту. .

Педагошки асистент је члан школског особља који пролази кроз посебну обуку како би сарађивао са наставним кадром, родитељима и пре свега децом из маргинализованих група. Нјегов задатак је да помогне деци да савладају тешкоће са којима се суочавају током школовања и да им пружи подршку у учењу и редовним доласцима на наставу.
Педагошки асистент учествује у реализацији наставе коју креира и у оквиру одељења спроводи учитељ или предметни наставник. Асистент притом помаже наставнику у реализацији наставних активности, спроводећи задатке по налогу наставника за одређену групу ученика или једног ученика, за које је идентификована потреба за индивидуализованим приступом у савладавању наставног градива. Током целе године асистенти учествују на састанцима Школског инклузивног тима, Тима за заштиту деце од насиља у школама и другим школским тимовима.

Педагошког асистента на територији града Сремска Митровица има само основна школа у Лаћарку и то од јануара 2019.године. Основна школа “Трива Витасовић Лебарник” је препознала значај и улогу педагошког асистетнта, те се укључила у пројекте и програме како би се побољшали услови његовог рада. Из школе наводе да су сведоци добрих резултата када је у питању рад са децом и њихов редовнији долазак:

“Кроз пројекат “Зњање се шири, а незнање спречава”, реализовали смо Сајам науке, који ће постати традиција у нашој школи. Путем пројекта “И ја имам право на здравље” родитељима и деци представићемо важност хигијене и здрасвтвене заштите.

Све пројекте смо реализовали у сарадњи са педагошким асистентом и Центром за економско унапређење Рома. Опремили смо учионицу педагошког асистента, поделили школски прибор ученицима и организовали Сајам науке”, наводе из школе у Лаћарку.

Педагошки асистент свакодневно сарађује и са породицом деце којима је потребна додатна помоћ и то у смислу пружања информација које олакшавају школовање и подизања свести родитеља о значају образовања.

Битно је напоменути и то да је Србија прва земља у региону у којој су педагошки асистенти постали део образовног система и који се финансирају из републичког буџета.

Пројекат “Образовање за 21. век – Савремена технологија у настави” финансијски је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Tagged

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *