ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЛОГИСТИЧКОГ ЦЕНТРА КОМПАНИЈЕ „ГРЕСТО“ У РУМИ: НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ, НОВА РАДНА МЕСТА

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

Општина Рума ће једина у Србији имати Тренинг центар намењен пољопривредним производјачима. Данас је положен камен темељац за изградњу центра у оквиру кога ће бити изградјен и стакленик у коме ће бити примењене нове технологије, а обављаће се и обука кроз практичан рад. Исти овакав центар већ постоји у Македонији,  а развија се и у Хрватској. Македонско холандски инвеститоии и власници улажу два милиона евра, а цео пројекат ће бити завршен до лета ове године.

Полагањем камена темељца почела је реализација логистичког пројекта ГРЕСТО који је настао као резултат сарадње холандског и македонског пеартнера који су и власници и инвеститори. Пројекта подразумева изградњу тренинг центра, али и огледног стакленика у коме ће моћи да се раде обуке и презентације. Александар Стојков сувласник и копартнер каже да је пројекат настао као резултат 20-годишње сарадње два партнера и да они нису у Србији да продају дјубрива. “Наша визија је постала реалност, а данас са овом инвестицијом логистичким и показним центром ћемо само то крунисати да буде још озбиљније и на дуге стазе. Поред моје визије, подршке из Холандије, отворених врата, добили смо позицију, регион, локацију, институције које нас разумеју и када се све то склопи у једно долазимо до тога да смо за пет година постали озбиљан играч у том сегменту економије у Србији. Наша визија је за кратко постала успешна зато што ми нисмо дошли да продајемо ђубрива, наша девиза је да људи хране њихове биљке јер је то технологија храњења биљке, а не да бацају ђубрива”, рекао је Александар Стојков.

Поред центра у Руми, регионални пројекат се развија и у Хрватској, а постоји и у Македонији. Александар Поповски  ВД амбасадора Северне Македоније истакао је  у Руми да се нада да ће у Србији бити постигнути добри резултати и да ће партнетсрво Холандије, Македоније и Србије дати изузетне резултате.Поагању камена темељца за центар у Руми присуствовали су и представници холандске амбасаде. Истичу да им је драго што је ће и Србија имати један овакав центар у коме ће пољопривредницима бити пренета холандска технологија производње која је првенствено савремена и енергетски ефикасна. “Јако ми је драго што ће у оваквом објекту фармери и пољопривредници  из Србије моћи да уче једни од других, моћи ће да чују које су то нове технологије које се примењују у  овом сектору, који  су то принципи заштите животне средине у овој области, како су то енергетски ефикасни објекти  који су одрживи и које су то најновије технологије у овој области. Јер ова је област врло конкурентна, сви конкуренти прате дешавања и врло је захтевно међународно тржиште“,рекла је данас у Руми Марије Ван Милтенбург, заменик амбасадора Холандије.

Нове технологије

Логистички центар биће изградјен у индустријској зони „Румска петља“ која је једна од најатрактивнијих у Србији, а смештена је на најбољем месту у Срему. Оно што је важно за пољопривреднике је да тренинг центар примењује нове технологије у стакленичкој производњи, прилагођава стари начин производње новим технологијама, врши обуку кроз практичан рад, даје консултације за производњу и управљање усевима. ”Ово је нешто више него један логистички центар. Ово је један класичан шоу рум где ће бити представљено како се на најмодернији начин узгаја поврће, можда цвеће, можда и лале, али нема боље тачке, овде кад забодете шестар и окружите једно 20-30 км ово је идеалан простор за пољопривреду и повртарство, било то да је општина Рума, Пећинци иза нас или мало даље једно 20-ак км Сремска Митровица имате свуда добре услове. Каква је ово прича са стакленицима? То је као у видео игрици, ниво 2, ниво 3 у односу на наш презтхиодни ниво. Сви се сећате да смо пре 10 – 15 година имали узгој поврћа на отвореном и онда смо имали милион проблема, пре свега, са временским условима, онда смо прешли на пластеничку производњу, е ово са стакленицима је један виши ниво. Ми често патимо од предрасуда, ми кажемо лако је њима у Македонији, они имају сунца, то више нема везе, ово је 21. век и све се искомпензује. Ово  ће бити школски пример како ће се трансферисати знање управо из ове тачке у околину. То је оно што је нама неопходно, у пољопривреди је најважније да  користите модерне технологије како бисте  снизили трошкове и још важнија ставр, да имате производ кад га нико нема, тада је цена највиша. То је суштина, ако имате производ кад га свако има онда је цена минимална, када га имате када га нико нема онда је највиша цена и исплативост инвестиције много већа ”, рекао је  Бранислав Недимовић министар пољопривреде.

Рецимо и то да је инвестиција у Руми вредна два милиона евра у првој фази која треба да буде завршена до лета ове године. Директно ће бити запослено 10 људи, али индиректан ефекат је далеко већи јер пројекти који су у плану индиректно запошљавају већи број људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *