ПРОИЗВОДЊА У КОНТРОЛИСАНИМ УСЛОВИМА – БУДУЋНОСТ МЛАДИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО ПОЉОПРИВРЕДА

Одавно су сремци престали да се баве само ратарском производњом. Последњих десетак година све више, посебно младих пољопривредника бави се повртарством и то у затвореном простору. Иако има пуно посла у тој врсти производње може добро да се заради, каже Марко Војновић из Буђановаца посебно ако се има сигурно тржиште.

Марко Војновић, пољопривредник из Буђановаца,  се последњих година бави пластеничком производњом. Тренутно има 40 ари под пластеницима у којима је зелена салата. Није одустао ни од ратарске производње. На својим њивама има пшеницу, соју и кукуруз, али пластеници имају приоритет. Салата за сада добро изгледа, одличног  је квалитета, а свакако позитивно утиче блага зима јер није било заштите усева од хладноће.

“Што се пластеника тиче нама одговара блага зима јер нисмо морали да штитимо салату од хладноће, али имаћемо проблема са болестима, вашима и слично. Ово време није баш добро за пшеницу. Нема снега, нема влаге, тако да ће се то све негативно одразити касније на сетву. Ова салата сада веома добро изгледа. Понегде се покаже да има трулежи и такву одмах одстранимо. Водим рачуна о заштити и о каренци јер из пластеника не излази ниједна главица салате док за то не додје време ”, каже Војновић.

Сигурно тржиште

Свака производња да би била успешна мора да има заокружен циклус. Сремци знају да поризводе, а како сада ствари стоје веома су добри и трговци. Тржиште је најважније од свега, посебно код оних производа који морају одмах у продају. Таква је ситуација са поврћем које се гаји у пластенику и које мора одмах до купца. Многи сигурно тржиште имају, а један од њих је и наш саговорник, који све што произведе продаје маркетима.

„Имам ту срећу да све што произведем продам маркетима у околини тако да за тржиште не бринем. Пронаћи сигурног купца је тежак посао, али ето, ја сам успео квалитетном робом коју произведем и веома сам одговоран. Не обећам никада оно што не могу да произведем. Тешко је данас остати на тржишту када је оваквих пољопривредника као ја све више. Конкуренција јесте добра ствар, али се, да би опстао мораш борити. Ја се борим и за сада то добро иде” , каже Марко Војновић.

”Веома је важно  произвести квалитетан и здравствено безбедан производ. Консултујем се увек са пољопривредним стручњацима, посебно када је заштита у питању. Сведоци смо да се стално појављују нова средства, нова семена које треба уводити у производњу, а то без речи струке не можемо. Волим да питам оне који се дуже од мене баве повртарством за њихова искуства, сваки савет је добро дошао. Онда на крају мора бити резултата. Једино што овај посао тражи доста радне снаге, а данас је то велики проблем. Без обзира колико год да нудимо за рад у пластеницима, мало је оних који то желе да раде. Моја цела породица је ангажована у овом послу, али није довољно. Увек морамо имати још по неког радника да би све стигли на време”, додаје Војновић.

Један део салате продат је у дцембру, а ова стиже за брање за неколико дана. Цена је сада од 25 до 30 динара, што је задовољавајуће, каже Марко који свакодневно обилази пластенике како би се уверио да нема болести и штеточина које у овом тренутку могу да направе велику штету. Марко каже да је веома  важно да пластеници никада не буду  празни. Када прода ову туру салате засноваће нову производњу. У пластеницима овог буђановачког пољопривредника биће паприка бабура на једној половини, а друга ће бити под краставцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *