СРЕМЦИ СПРЕМНО ДОЧЕКУЈУ НОВУ ПРОИЗВОДНУ ГОДИНУ БОСТАНА

ПОЉОПРИВРЕДА

У овогодишњој структури сетве код сремских пољопривредника бостан је обавезна биљна врста. Знају Сремци како да произведу квалитетну и слатку лубеницу, а вишегодишње исукуство у тој производњи од њих је направило и добре трговце. Произведу таман толико колико могу да продају, а већина њих има сигуран пласман, тако да уколико година буде повољна, имају сигурну зараду.

Пољопривредници у Срему спремно дочекују нову производну годину. Због традиције, али и знања и умећа, многи ће и ове године на својим њивама имати бостан. Они који су већ дефинисали површине под којима ће бостан бити, набавили су репроматеријал и ових дана се спремају за почетак сетве бостана, прво у пластенике, а касније и на отвореном простору. Јова Матић пољопривердник из Вогња каже да је спреман за нову производну годину. „Све је спремно само да поченемо сетву. Ја бостан сејем у три пута. Почињем сада у марту па онда у априлу, па мају како би стално стизао нов род.“

Сремци су надалеко познати по производњи бостана. Кажу да су лубенице из Срема, најсладје и најукусније. То показује и тржиште, јер се бостан из Срема продаје у целој Србији, али и у земљама  у окружењу. Некада је било лакше док је тржиште било веће, али зато сада искусни Сремци сеју таман толико колико могу да продају. Јова Матић бостан већ 28 година продаје на Златибору и каже да има добру зараду.У производњи бостана има пуно посла, али је најважније произвести квалитетан расад, јер од тога зависи какав ће род бити. Улагања су такође велика, а потребно је и доста радне снаге. Без обзира на све то, Сремци од производње диња и лубеница не одустају, јер знају да су некада, баш од новца од бостана сви лепо живели, а чињеница је, да бостан и последњих неколико година доноси добру и сигурну зараду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *