ПРЕДСТАВА „ТАМО ДАЛЕКО…“ГОСТУЈЕ У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

АКТУЕЛНОСТИ ЗАБАВА

На сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта у Новом Саду у четвртак, 05. марта са почетком у 19:30 часова биће одиграна позоришна представа „Тамо, далеко…“, режисера Мирослава Бенке, у продукцији сремскомитровачког Позоришта „Добрица Милутиновић“ и Словачког позоришта ВХВ Стара Пазова. Представа ће бити изведена у оквиру сталног програма сарадње коју је сремскомитровачко Позориште успоставило са овом реномираном позоришном установом из Новог Сада.

Представа „Тамо, далеко…“ је настала на основу адаптираног текста драме „Милица Николићева“ словачког аутора Владимира Хурбана Владимирова. Радња ове драме смештена је у Срему крајем Првог светског рата, године 1918. од Богојављања до краја октобра месеца и доласка ослободилаца у Срем. Комад је написан у духу љубавне драме између немачког официра словенског порекла, насилно мобилисаног, фон Ветхофа, и слободоумне, образоване Милице, синовице учитеља Николића, која се бори за бољу будућност своје земље и свог народа, али у тој борби подлегне под снажним утицајем свог срца.

Драма обилује антиратним мотивима и темама патриотизма, и уједно у најплеменитијем смислу велича победу љубави. Своје праизвођење имала је у Словачком народном позоришту 1934. године, а представа „Тамо, далеко…“ представља прво извођење драме „Милица Николићева“ на српском језику и у ауторовом родном Срему.

Превод и адатација текста, као и режија и сценографија дело је режисера Мирослава Бенке, аутор костима је чувени костимограф Борис Чакширан, а улоге тумаче: Александер Бако, Јелена Јанковић, Хелена Поп-Лазић, Владимир Балашћак, Никола Јаношевић, Игор Пискла, Зденко Кожик, Јован Миљевић, Татјана Бабинка и Миа Јашо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *