ПРОЛЕЋНИ МРАЗЕВИ МОГУ ДА НАНЕСУ ВЕЛИКУ ШТЕТУ ВОЋУ

ПОЉОПРИВРЕДА

Већина воћара у Срему већ је завршила резидбу воћа, посебно јабучастих врста, док је код коштичавиш врста резидба још у току.  Они који су резидбу завршили обављају и  зимско прскање и припремају се за примену свих осталих мера неге у засадима. И воћаре, али и пољопривредне стручњаке плаше пролећни јутарњи мразеви који могу да нанесу велику штету воћу, посебно брескавама.

Пролећни мразеви нису неуобичајена појава ни у региону Срема. Да ли ће и колика штеа бити зависи од степена развића биљке, кажу пољопривредни стручњаци. Примера ради, кад отпочне цветање, биљке су  веома осетљиве и појава мраза од -4 ºC може изазвати штете и до 90%.

Узевши у обзир величину оштећења, пролећни мразеви се по интензитету могу поделити на: слабе, са температуром ваздуха од -0,1 ºC  до -2 ºC; умерене, са температуром ваздуха од -2,1 ºC до -4 ºC и јаке, са температуром ваздуха испод -4 ºC. Рецимо и то да степен оштећења воћа зависи и од трајања и учесталости  појаве мразева, тако да њихова честа појава може довести до потпуног уништења рода. Сремски воћари очекују да се то ове године неће десити, али су ипак спремни и на мере заштите од мраза, како би имали што бољи  квалитетнији род.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *