ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ДОНЕТЕ БИТНЕ ОДЛУКЕ ЗА СТАНОВНИКЕ РУМСКЕ ОПШТИНЕ

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације у Руми, комадант Штаба Слађан Манчић је потврдио информацију да је једна особа на територији те сремске општине заражена вирусом корона.

“То су информације Покрајинског секретаријата за здравство који је изнео податке на конференцији за штампу да је и Срем који је најдуже одолевао забележио прва три случаја. Покрајински секретар за здравство је изнео податак да имамо једног зараженог у Руми, Сремској Митровици и Старој Пазови. Сва три пацијента су повратници из иностранства и сва три су у благом облику и оно што је најбитније је да су дисциплиновани и у кућној су изолацији од првог дана и све је под контролом’ ,рекао је Манчић

Директор „Водовода“ је изнео податак да се у року од 24 часа 750 литара натријум хлорида производе, дистрибуира за Сремску Митровицу и иде даље у Србију где је најпотребније.

“Данас смо на Штабу донели две одлуке које ћемо спровести. Резервисали смо 10 000 заштитних маски које планирамо да купимо и да поделимо нашим грађанима, установама, свима онима којима су оне потребне и то ће се десити врло брзо, можда до краја недеље. Ми смо спремни да као град издвојимо 1.200.000 динара са ПДВ-ом и купимо 10 000 маски и поделимо их нашим суграђанима. Употребићемо средства текуће буџетске резерве. У овом моменту имамо 12 100 000 динара. Шефица буџета је била присутна на Штабу, упознала је чланове са начином на који ће се средства употребљавати и како ће се све то финансирати што је неопходно да спроводимо одређене мере и одлуке. Средства из текуће буџетске  резерве пребацују се у сталну буџетску резерву на позиције које треба да се плате и то је методологија којом ћемо се руководити.

Друга одлука је била та, с обзиром да смо добили препоруку Покрајинске и Републичке Владе које су одржане 23. марта, о помоћи најугроженијим суграђанима, пензионерима, примаоцима социјалне помоћи, значи свима онима који имају примања мања од 30 000 динара. Таквих људи на теритоији наше општине има скоро 6000, тачније 5 653 или 563. Ми смо спремни да изађемо у сусрет свим тим људима и да онако како гласе препоруке и једне и друге Владе, помогнемо тим нашим суграђанима у виду одређених пакета, да ли прехрамбених, пакета са хемијом за дезинфекцију, негу и свако од тих људи ће добити на кућну адресу добити такав један пакет који је у вредности између 2000 и 2500 динара. То је само један вид солидарности да и држава, али и ми у локалној самоуправи водимо рачуна о нашим грађанима, хоћемо да помогнемо и на тај начин показујемо заједничку солидарност за све те људе који имају мала примања и у ситуацији су да морају да буду изоловани.

Оно што бих ја апеловао је да нема потребе да ти људи врше притисак на Кол центар, само из разлога да траже пакете. Ми смо у ова два дана откако је објављено да ће сви ти људи који имају мање од 30 000 динара добити пакете, имали јак притисак, више нико не позива да пита о вирусу, не пита за лекове, ни за шта друго само за пакете. Имамо евиденцију свих људи коју смо добили од Фонда за пензионо осигурање са адресама, наши волонтери ће све једну адресу да обиђу, сваком ће бити достављен пакет. Само у претходно 24 часа смо имали 160 позива од тога 140 зове и пита када ће бити пакет. Разумемо и оне који су можда у кризи и ми те људе сваки дан обиђемо, наши волонтери су до сада поделили преко 200-300 пакета хране, хемије, дезинфекционих средстава. Само нека буду стрпљиви и већ крећемо са обезбеђивањем простора, ево донели смо одлуку да обезбедимо средства. Обезбеђујемо простор, почећемо да пакујемо, да лагерујемо и дистрибуирамо и сваког дана ћемо обавештавати грађане које улице радимо, где делимо, које месне заједнице. Ту је много и пољопривредних пензионера и много богатијих људи, али имају пољопривредне пензије и имају право. Ту је много корисника социјалне помоћи, људи који имају мале пензије, сви ће добити пакете на кућну адресу’, рекао је Сла]ан Манчић.

“Сви велики системи раде, али све компаније имају потешкоће, то је реалност. Сви су се организовали онако како им је ситуација налагала и производни процеси се обављају. Што се тиче мањих предузећа, власници су донели одлуку шта је најбоље решење за њих. Неки су затворили погоне, неки раде скраћено, неки са 50% капацитета. Највећу штету трпе они које је Влада својом одлуком, или ми на локалу, затворили и то су кафићи, ресторани итд. Апел мој, као и председника Вучића, је да своје раднике покушају да задрже, ми се трудимо да ово стање траје што краће, али ћемо гледати на сваки начин да им помогнемо. Некима већ јесмо и то су људи који обављају делатност у општинским локалима, њих смо ослободили плаћања закупа за март и април. Све грађане смо ослободили плаћања комуналија и видећемо шта још можемо да урадимо на том плану, а да опет помогнемо свима. Нажалост, ситуација је таква да свако мора да понесе део товара на својим леђима и нажалост да претрпи неку штету. Ми ћемо се трудити да та штета буде што мања”, рекао ке Сладјан Манчић командант Штаба за ванредне ситуације у Општини Рума.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *