ОДЛУКЕ СА 13. СЕДНИЦЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У РУМИ

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

У Градској кући у Руми, данас је одржана 13. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума. Комадант тог штаба Слађан Манчић истакао је да су се на одржаном састанку усагласили са мерама које је предложио Штаб за ванредне ситуације Републике Србије, а које се тичу ублажавања превентивних мера при сузбијању вируса. Он је навео да на територији Општине Рума, нема нових заражених овим вирусом, тако да је на KОВИД-19 позитивно седам особа.  Манчић је закључио да је евидентно да епидемија јењава, те да ће уз поштовање одређаних мера и опрезност грађана, веома брзо тренутна ситуација бити окончана.    

“Завршена је  13. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума где смо поред извештја о томе шта је урађено у претходном периоду, око ускршњих празника, у смислу мера које смо спроводили на територији наше општине, имали и узели у обзир чињеницу да је јуче Кризни штаб Републике Србије донео одлуку да се полицијски час смањи односно продужи слобода кретања и да полицијски час од вечерас почиње од 18 до 5 часова. Самим тим то повлачи за собом и радно време малопродајних објеката, продавница, трговинских радњи  са 16 на 17 часова и то је нешто са чиме смо се ми сагласили у смислу одлука Кризног штаба са републичког нивоа”, рекао је данас председник Општине Рума Слађан Манчић.

“Оно што је још наложено од Кризног штаба Републике то је да од данас раде пијаце. Наша одлука је била да не затварамо пијацу, све време је у Руми радила. Ми смо проценили да је наша пијаца на отвореном доста уређена и пространа, испоставило се да то није био лош потез. Са једне стране омогућили смо да мали број пољопривредних произвођача продаје своје производе, грађани су имали прилике да уз одређене мере заштите купују производе”, казао је председник Манчић.

“Очекује се низ олакшавајућих мера у смислу забрана које смо до сада имали. Позивам све људе за које смо ми кроз мере подстицаја, пре свега мислим на мала и средња предузећа, фризерске салоне, козметичке салоне, фитнес центре, теретане, објекте који су најављени да би могли после 27. априла да крену са радом, да се од данас пријављују нашој комисији коју смо на једном од Штабова формирали и да већ по завршетку процедуре можемо одмах да уплатимо подстицајна средства из нашег буџета. То ћемо радити после 1. маја и са другим делатностима, пре свега мислим на кафиће, ресторане, барове, када они дођу на ред. То је нешто што би требало да полако у смислу посла растеретимо. Наставили смо поделу хуманитарних пакета за социјално угрожено становништво. Ми смо до пре ускршњих празника поделили пакете за  четири месне заједнице у граду, велики број села, Вогањ, Павловце, Стејановце, Мале Радинце, Жарковац, Доње Петровце. Јутрос су волонтери поделили Краљевце, Добринце, у току је подела у Путинцима, настављамо данас да делимо Хртковце, Грабовце и највероватније Витојевце и остаће нам сутра или прекостура да поделимо осталим селима: Платичево, Кленак, Буђановци, Никинци. Има спорадичних позива, људи зову и даље. То су људи који не живе на тим адресама, на некој су другој адреси. На пример, било је 24 позива где 8 људи има право на пакет, али не живе на тој адреси на којој су пријављени и наравно волонтери су у току преподнева одмах и њима испоручили пакете.  Имамо позиве од 20 социјалних случајева, њих 19 је већ добило помоћ. Пред ускршњи празник смо, с обзиром да је била већа циркулација људи у граду, поделили скоро 3000 заштитних маски и рукавица, волонтери су на 4 пункта у граду радили до поднева. Наставићемо и даље са дистрибуцијом заштитних маски и хуманитарних пакета, дезинфекционих средстава. Само тражимо од грађана да поштују мере, буду дисциплиновани, да тај размак између људи буде адекватан. Евидентно је да епидемија попушта и врло брзо ћемо изаћи из свега овога“,рекао је данас након седнице Кризног штаба, председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *