ПРОИЗВОДЊА КРАСТАВАЦА У ГРАБОВЦИМА – СПОЈ ТРАДИЦИЈЕ И КВАЛИТЕТА

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Једна од повртарских биљних врста која се сваке године гаји у Срему су и краставци. Паори га подједнако гаје и у затвореном, али и на отвореном простору. У газдинству Рајачић у Грабовцима, у Општини Рума, краставац се гаји пуну деценију. Расад је већ изнет на њиву, а прво брање очекује се у другој половини маја.

Рајачићи из Грабоваца већ 10 година производе краставац. Добро знају комплетну технологију производње, а након добро одгојеног расада уследило је изношење на њиву и покривање фолијом и агрилом. Тренутно је под тунелима три хиљаде биљака.

Воде Рајачићи рачуна и о плодореду. Најбоље успева после стрних жита, махунарки, лукова, паприке и вишегодишњих трава, раног купуса и другог раног поврћа. На истом месту не треба га гајити најмање четири године, каже Иван и  додаје да уз примену пуне агротехнике род може бити добар и квалитетан.

Краставци су интересантни за производњу јер брзо расту и могу почети да рађају 60 до 70 дана након сетве. Што се салатара тиче, њихова маса варира од 200 до 300 грама, а принос се креће од 10 до 30 килограма по метру квадратном, што зависи од времена узгоја и трајања бербе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *