COMNET ЗАХТЕВА ОДЛУЧНУ РЕАКЦИЈУ НАДЛЕЖНИХ ОРГАНА У ВЕЗИ СА СКАНДАЛОЗНИМ ПРЕТЊАМА УПУЋЕНИМ НОВИНАРКИ РАДИ КОМАЗЕЦ.

АКТУЕЛНОСТИ

Удружење електронских медија Kомнет захтева одлучну реакцију надлежних органа у вези са скандалозним претњама упућеним новинарки Ради Комазец. На сам Дан слободе медија новинарка Јединства затражила је заштиту струковног удружења, јер је већ данима изложена бруталном линчу на друштвеним мрежама, само зато што је министру здравља поставила питање које није по вољи колега из медија са уређивачком политиком блиском политици појединих тајкуна.
Салвама псовки, претњи и увреда обрушили су се на њу баш они који се декларативно залажу за слободу медија. У њиховом начину борбе оличено је комплетно лицемерје њиховог деловања и нетолеранција за било какво мишљење које се разликује од њиховог. Став који промовишу да су пожељна само питања која они одобравају далеко је од свих демократских стандарда, а јасно је и да такав став не препознаје ни слободу медија о којој тако често говоре. Ради Комазец изражавамо пуну подршку и тражимо да јој се обезбеди сигурност и право на рад. Још једном истичемо да је слобода медија крхка демократска тековина, коју морамо чувати, поготово од оних који би да је крше, док се парадоксално заклињу у њу.
Цело писмо вам преносимо у целости.
УНС инфо, 3. мај 2020. године – Рада Комазец: Прете ми после „Утиска недеље“
Одговорна уредница „Јединства“ Рада Комазец обратила се Удружењу новинара Србије тражећи заштиту због претњи које су јој последњих дана упућене. Писмо колегинице Комазец објављујемо у целини:
кад год ми време дозвољава одлазим на терен и по Косову и Метохији и по централној Србији. Тај мој одлазак на терен подразумева и праћење високих државних званичника. Међутим, од пре две године, пратити председника државе а истовремено га не оптуживати за све и свашта, постаје јако опасно по новинаре.
Следи пролаз кроз „топлог зеца” на Твитеру са најпримитивнијим увредама и озбиљним претњама.
Не пристајем и нећу да будем новинар пропагандиста, новинар шарлатан, новинар незналица, новинар манипулатор, новинар шоумен, новинар критизер, новинар мрзитељ, новинар читач питања, новинар говорник на протестима власти или опозиције…
Ни ја ни „Јединство” ништа увредљиво не пишемо о било ком функционеру, без обзира на то да ли је на власти или је некада био на власти. Ваљда је нормално да новинари раде свој посао, а да народ бира ко ће и колико да буде на власти. Тако је у демократским и пристојним земљама. Имам и сувише животног и новинарског искуства, свој став и своје мишљење, да би ми било ко наметнуо оно што он жели.
На почетку епидемије коронавируса у нашој земљи, у редакцији „Јединства” био је договор да колеге прате сва дешавања на Косову и Метохији, ја у Београду, и да дајемо збирни текст у штампаном издању новина, а дневне информације објављујемо на сајту „Јединства”.
Када су почеле конференције за новинаре лекара, почеле су и увреде на мој рачун, тада у блажој форми. Вређали су ме јер нисам постављала питања по укусу одређене групације. Моја питања су, уверена сам, била професионална и односила су се искључиво на актуелни проблем са ковидом-19. У најужој породици имам троје лекара, од којих је један доктор медицинских наука те понешто знам о медицини. Оно што не знам питам њих.
Пријатељи су ми преносили да постоје ружни коментари на мој рачун и да ме је нека новинарка помињала у јутарњем програму ТВ Н1, али сматрала сам то неважним.
Јачи талас увреда кренуо је после мог питања психијатру проф. др Ивани Карличић Сташевић: „Како објаснити да Срби на Косову и Метохији 20 година издржавају у гету и непријатељском окружењу, а поред тога сачувају ментално здравље, солидарност и хуманост и могу ли бити пример издржљивости свим осталима како пребродити дане у изолацији због глобалне пандемије коронавируса?
Тада су кренули коментари да „опет ова Рада булазни о Косову” и иронично извртање мојих питања. Није ми било пријатно, али их нисам схватила као директне претње.
Међутим, у последњој „култној” емисији „Утисак недеље” водитељка је оценила да сам ја НИШТА у новинарству. До тог закључка је дошла на основу овог мог питања упућеног министру Златибору Лончару: „У којој мери су обновљене здравствене установе у Србији, олакшале борбу са коронавирусом”?
Гост „Утиска недеље” шоумен (шоумен није новинар) је подигао лакат рекавши: „Ово ће да раде када се промени власт. Ово нису новинари него багра”.
Дакле, стотине страница мојих репортажа о судбинама људи, интервјуа са људима из културног, политичког, духовног живота, са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији, колумни и рецензија за књиге, шоумен је бацио у ђубре рекавши да сам багра која неће моћи нигде да ради када дођу његови.
„Јединство” се не бави сензационализмом, манипулацијама, неистинама, подвалама, већ је у служби јавног интереса српског народа на Косову и Метохији.
Пошто ме је ТВ звезда јавно таргетиирала именом и презименом као најгоре зло које не мисли као она и њени шефови, а шоумен ми показао лакат и назвао ме багром, кренула је лавина увреда и претњи упућених на моју адресу.
Тако су ми ТВ звезда, њени саветници и шоумен ставили мету на чело.
Ево какве су ми претње упућене:
„Рада Комазец и људски род и остали удбашко-косовски идиотлуци“
„Па маму ти ј… сељачку”
„Косовско, бољшевичко, фашистичко”
„Постоји ли могућност да Рада Комазец нестане природном еволуцијом“
„Природна еволуција вируса – глупачо мутава”
„Рада Комазец је гора од короне. Дебилка.“
Поред тога, ти истомишљеници ТВ звезде и шоумена размењују моје слике са натписом: „Ево, то је та“.
Јако сам уплашена за живот и престала сам да идем на конференције. Не знам где и када ме могу сачекати и пребити ликови са Твитера са толиким степеном мржње.
Када је телевизија на којој је емитована емисија ТВ звезде раскинула уговор са њеном продукцијом пре пар година, сматрала сам да је то грешка и да је друштву потребан медијски плурализам.
ТВ звезда је након тога постављала билборде по Београду са својом сликом и натписом „прогнана”.
Она се због губитка посла осетила прогнаном, а ја сам два пута истински прогнана, остала без дома, успомена из детињства, дела породице, завичаја… Два пута сам без игде ичега живела из почетка и сада би ТВ звезда и њени истомишљеници, само зато што не мислим као они и што нисам острашћена као они, да нестанем са лица земље.
Данима расправљате о задњици једне новинарке. Слажем се, то је ружно и не треба се опходити тако према женама. Али, опростите, ипак је огромна разлика између задњице и сексизма и претњи да нестанете са лица земље.
Замислите само какве би реакције биле да се нешто слично десило новинарима Н1,
„Данаса”, „НИН-а“, Бирна, Крика, Нове… од УНС-а до европских и светских међународних организација за заштиту медија и новинара.
Нећу се изненадити ако након вашег евентуалног саопштења буде поново злоупотребљен ТВ екран за моје блаћење, али ја не желим да се ваљам са њима у блату нити да полемишем са њима.
Господине Радомировићу, све што сам навела је истина и лако проверљиво и на Твитеру и у поменутој емисији. Очекујем да ме Удружење новинара Србије, чији сам члан 20 година, заштити.

С поштовањем,
Рада Комазец

новинар

Извор: Саопштење, Цомнет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *