ЗАШТИТА УСЕВА ОД КОРОВА

ПОЉОПРИВРЕДА

У региону Срема је последњих дана пало преко 10 литара кише по метру квадратном, што ће у значајној мери поправити стање усева на њивама. Најзначајнија биљна врста у Срему је и ове године кукуруз, који се тренутно налази од фазе ницања до фазе 4 листа. Киша ће свакако поспешити раст, а  пољопривредницима  сада предстоји заштита усева од корова.

“Успешно сузбијање корова у кукурузу подразумева правилну примену агротехничких и хемијских мера. Као широкоредни усев, кукуруз има велико растојање између редова и биљака у реду. Раст у првим фазама развића је спорији, што погодује коровима да расту и развијају се. Применом хербицида омогућује се  кукурузу да расте и развија се без конкуренције корова”, каже Горан Дробњак из Пољопривредне стручне службе у Руми.

Потребно је обићи парцеле и утврдити спектар корова, па онда обавити третирање одређеним хемијским препаратима. Заштита против корова предстоји и у усеву соја која је на неким парцелама у фази ницања, а на њвећем делу површина је у фази првог пара листова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *