Đurić zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog zabrane ulaska zdravstvenih radnika na KiM, Priština pokazala novo dno

АКТУЕЛНОСТИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да се, забраном преласка административног прелаза Мердаре лекарима и медицинским сестрама кампања Приштине против здравствених радника из централне Србије наставља и тиме показује ново дно и нови најнижи понор у политичком и људском смислу онемогућавајући тиме нормално функционисање здравственог система у српским срединама на КиМ.

„Приштинске власти онемогућиле су јуче улазак 20 лекара и медицинских сестара на КиМ. Тиме су још једном показали ново дно и нови најнижи понор у политичком и људском смислу онемогућавајући тиме нормално функционисање Клиничко болничког центра у Грачаници и других установа у којима ови људи, који живе и раде на релацији између Централне Србије и Косова и Метохије, сви пореклом са Косова и Метохије. Овим чином властодршци у Приштини су показали да не знају ни за најелементарније цивилизацијске узусе, чак ни у време епидемије“, рекао је Ђурић.

Он је нагласио да такво понашање представља кршење бројних међународних норми. 

„Ово представља директно угрожавање здравља и безбедности грађана српске националности и онемогућавање рад здравствених установа, које су чак и у ратно време функционисале. Ово је резултат политичке климе које стварају вође албанских партија у Приштини, а ово је резултат тога што су се властодршци у Приштини уплашили изјаве Кадрија Весељија који је на циничан и злокобан начин лажљиво говорио како неки нови лекари долазе из Србије на Косово и Метохију.   Као да би и то требало да буде проблем, чак и да долазе нови”, рекао је Ђурић и додао да је реч о лекарима који већ деценијама раде на КиМ.

Ђурић је нагласио да се одлазећа влада Аљбина Куртија у паничном страху од “вође терориста” одлучила за то да онемогуће улаз лекарима који су увек, чак и у најгорим условима могли да прелазе административне прелазе.

Ђурић је поручио да ће Београд са још више жара и страсти наставити кампању да истину о КиМ, као лажној терористичкој творевини, шири по целом свету.

Ђурић је навео и да је ово “скандал првог реда”, а да се десило медицинарима неке друге националности, то би до сада била главна вест на свим светским медијима, а овако, каже, постоји ризик да прође као незапажена вест.

“Приштини поручујем да само наставе са оваквом праксом и “на куково лето“ ће да уђу било коју међународну организаију и да остваре било који од политичких циљева. Ми ћемо да наставимо да се понашамо потпуно супротно од њих, када је реч о медицинској и сарадњи у хуманитарним питањима”, рекао је Ђурић.

Додао је да очекује да ће огласити лекарске коморе и лекарска удружења, јер је њиховим колегама онемогућено да нормално обављају свој посао.

Навео је и да постојећи капацитети могу да задовоље бригу о пацијентима на КиМ.

Ђурић је прецизирао да су лекари и медицинске сестра заустављени јуче на административном прелазу Мердаре, иако је официр за везу раније већ најавио њихов долазак.

Ђурић је навео и да очекује реакацију међународне заједнице, Мирослава Лајчака и Ричарда Гренела, због ове забране.

Извор: ТВ Мост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *