ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА ЦВЕЋА БИ МОГЛА ЗАУЗЕТИ ЗНАЧАЈНО МЕСТО У ПРИВРЕДИ

ПОЉОПРИВРЕДА

Производња цвећа би могла да има значајно место у повећању привредне активности Србије, јер наша земља располаже погодним природним условима. У прилог томе говори чињеница да Србија, уз Француску, има најквалитетније руже на европском тржишту, наводи се у саопштењу копредседника Националног тима за препород села Србије, министра Милана Кркобабића и академика Драгана Шкорића.

Гајење цвећа је високоинтезивна производња, која не захтева велике површине, али битан предуслов су знање и организација укупне производње и продаје. Захваљујући тражњи током целе године, производња цветног и декоративног садног материјала последњих година бележи изразити развој. У 2019. годину Србија је извезла три хиљаде тона цвећа и украсног биља у вредности 4,15 милиона евра, а увезла за 11 милиона евра. Министар Кркобабић посебно наглашава да су повећање производње цвећа, смањење увоза и удруживање императиви и у тој привредној грани:

„Чињеница да је Србија прошле године платила 7 милиона долара за увоз цвећа, које могу да произведу удружени домаћини у Србији, уз примену домаће науке, велики је мотив да се боље организујемо, подигнемо производњу и уштедимо велики новац који дајемо за увоз цвећа. Произвођачи цвећа, као и сви други пољопривредници у Србији, ће постићи повољнији – жељени резултат само ако се удруже, каже министар Кркобабић. Производња цвећа у Србији је сконцентрисана око већих градова и њом се бави око 2.125 газдинстава на укупној површини од 382,24 ха.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *