НЕОПХОДНА ИНТЕЗИВНА ЗАШТИТА УСЕВА

ПОЉОПРИВРЕДА

Након последњих киша пољопривредни производјачи наставиће заштиту усева против корова. Хемијски препарати који су коришћени после сетве, а пре ницања усева, због недостатака влаге нису дали очекиване резултате, тако да пољопривредници сада добро морају водити рачуна код избора хербицида које планирају да користе у заштити гајеног усева. Иначе све биљне врсте у Срему су у веома различитим фазама развоја, тако да има парцела на којима усеви тек ничу, што је додатни проблем код одабира препарата за заштиту.

Горица Козобарић стручни сарадник за заштиту биља у румској Пољопривредној станици истиче да ће овогодишња заштита усева бити компликована и то првенствено због недостатка падавина, јер већина хербицида, посебно после сетве а пре ницања усева није дала скоро никакве резултате. Одмах након послендјих киша треба наставити заштиту уз ваљан одабир хербицида, водећи рачуна о порасту усева. Ово се односи и на наставак заштите шећерне репе.

Добро је познато да је шећерна репа краљица култура и да тражи посебну негу и заштиту. Ове године налета репине пипе у региону Срема није било, али ових дана треба обратити пажњу на појаву црне репине  ваши и совица.

Киша у Срему јесте поправила стање усева на њивама, али је испровоцирала и ницање корова. Да би на крају производња ипак била успешна треба правовремено реаговати у смислу заштите која је ових дана веома интензивна. Заштита је ових дана важна и код повртарских биљних врста где је евидентна појава лисних ваши које треба сузбити на време, пошто је познато да су оне преносици вируса који могу веома лоше да утичу на квалитет и принос поврћа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *