КИША ПОСЕБНО ПОГОДОВАЛА ПШЕНИЦИ

ПОЉОПРИВРЕДА

Киша која је протеклих дана падала у ргиону Срема погодовала је свим биљним врстама, посебно пшеници која је у фази формирања зрна и почетка наливања зрна. Недостатак влаге је евидентан кажу стручњаци, а датира још из априла када падавина у Срему скоро да и није било.

Горан Дробњак, стручни сарадник за стрна жита из Руме, каже да је недостстак падавина из априла узео свој данак хлебном житу. Управо у том периоду заустављен је пораст усева, тако да су мајске кише, иако недовољне, лошу ситуацију поправиле. Овог месеца је, каже Дробњак, пала просечна количина падавина што је охрабрило пољопривредне производјаче који су се прибојавали дана без падавина.

Иако је ових дана пала киша и поправила лошу ситуацију чињеница је да ће овогодишњи принос хлебног жита бити мањи у односу на претходне године.

Хлебно жито је у фази формирања зрна и почетка наливања зрна.  Сада треба влаге, па ће најављење падавине  пшеници свакако добро доћи. Рецимо и то да је  већина пољопривредника  на време обавила заштиту усева од корова тако да нече бити проблема приликом комбајнирања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *