КО ФИНАНСИРА НЕДЕЉНИК НИН?

АКТУЕЛНОСТИ

Од опозиционих политичара често чујемо како је “НИН” бастион префесионалног и независног новинарства. Главни и одговорних уредник овог листа, Милан Ћулибрк, радо је виђен гост свих западно оријентисаних телевизијских емисија, на којима износи тешке критике на рачун државе Србије. Ипак, никада није јасно чије тачно интересе “НИН” заступа и зашто борба за Србију бива критикована у овом листу. Списак иностраних финансијера овог  недељника, до кога је ПРИСМОТРА доспела да дође, могао би да одгонетне која је заиста сврха магазина “НИН”.

Прва ствар која је приметна на списку јесте петоцифрен број у страној валути – чак 26.000 евра уплаћено је на рачун НИН-а из иностранства. Није сасвим јасно зашто је обичној новинарској редакцији потребан толики новац, али се са сигурношћу може рећи да ове цифре играју велику улогу у уређивачкој политици НИН-а.

Чак три донације дошле су из Црне Горе – “С Прес”, компанија за дистрибуцију из Подгорице, у два наврата уплатила је на рачун НИН-а по 4.000 евра. “Мтел” је овом листу у једном тренутку уплатио чак 6.000 евра. С обзиром на то да НИН врло често критикује Србе у Црној Гори њихове “великосрпске амбиције”, постаје јасно на који начин оправдава донација од свеукупно 14.000 евра из ове земље.

На рачун НИН-а легле су и велике улате из земаља Европске уније. Белгијско представништво компаније “Мaster card” уплатило је износ од 7.000 евра овом магазину, а ништа скромнији нису били ни Словенци – њихов огранак компаније “ComTrade” послао је донацију од 5.000 евра. У питању су заиста крупне цифре из земаља које уопште нису благонаклоне прем интересима Србије и самим тим су најмању руку сумњиве.

Иако је Милан Ћулибрк , уредник НИН-а, веома изричит када је потребно критиковати српске националне интересе, чини се да би се намучио у објашњењу зашто је његовој редакцији потребно 26.000 евра из иностранства. Ова цифра је довољно велика да сруши мит о НИН-у као поузданом и независном листу који није под утицајем нијендог центра  моћи.

Извор: Присмотра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *