КОМЛИКОВАНА ЗАШТИТА ВОЋЊАКА И ВИНОГРАДА ЗБОГ ПАДАВИНА

ПОЉОПРИВРЕДА

Честе кише претходних дана погодовале су усевима и на сремским њивама. Киша је добро дошла и засадима воћа и винове лозе, међутим, оно што није добро су ниске температуре ваздуха због којих многи хемијски препарати за заштиту воћа не могу да се користе. Треба добро водити рачуна при избору препарата и, свакако, слушати савете стручњака како би заштита дала очекивани резултат и на крају здрав и клвалитетан род.

И у засадима воћа киша је побољшала лосу ситуацију из претходног периода. Честе кише узроковале су и чешћу заштиту коју је тешко обавити јер су падавине свакодневне. Ипак воћари морају искористити сваки тренутак када могу да уђу у своје засаде и обаве заштиту. Због ниских температура моноги препарати неће деловати, па је реч струке веома важна. У засадима јабуке, кажу стручњаци, евидентна је појава вентурије и пепелнице, а третмани заштите су чести.

О третманима  заштите и примени адекватних препарата треба ових дана да размишљају и виноградари. Винова лоза је, у највећем број сорти, у фази цветања.

Савет стручњка воћарима је и да уколико је са кишом било и града, да у року до 24 сата обаве заштиту препратима на бази бакра или каптана да би се спречио улазак патогена. Уколико има већих оштечења, такве плодове треба уклонити, поручују стручњаци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *