УЗ АЛЕКСАНДРА ПАЈИЋА ШАБАЦ ПОСТАЈЕ ГРАД ЕВРОПСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ: БОЉА И ЗДРАВИЈА БУДУЋНОСТ ЗА НАШУ ДЕЦУ, БЕЗ ОБМАНА И ЛАЖИ ЗЕЛЕНОВИЋА И ПЕТРОВИЋА

Izbori

Изборна утакмица је у току, а грађани ће већ 21. јуна исказати своју вољу и дати свој глас за визију у коју верују.

Тим поводом, кандидат за градоначелника Шапца Александар Пајић представио је будуће пројекте које заједно са својим колегама из Српске напредне странке планира да оствари у наредном мандату, али и који су то највећи проблеми са којима се сада суочавају грађани овог града.

Повереник ГО СНС Шабац и кандидат за градоначелника Шапца Александар Пајић у разговору за портал Србија Данас истакао је да је странка, чији је он представник, у претходном периоду јасно и стратешки израдила план и програм којим ће се водити у наредне четири године.

-Већ дуго година припремамо нацрт стратегије и пре неких петнаест дана смо грађанима у Шапцу представили Стратегију развоја града у наредне четири године, односно наредних пет година, пошто се ослањамо и на Национални инвестициони план који је председник државе промовисао као државни план и ми ту видимо многе ствари које би у Шапцу могле да се ураде, а нису у претходних двадесет година од када је на власти Душан Петровић. Оно што је капитално, а у вези је са Шапцом, јесте долазак ауто-пута Рума-Шабац, изградња моста преко Саве и брза саобраћајница Шабац-Лозница. То ће умногоме променити слику града и индустријску зону која је припремљена за долазак и домаћих и страних инвеститора, а то ће попунити буџет и омогућити запошљавање. Пре свега је битно да смо промовисали стратешки све оне пројекте које ће Српска напредна странка понудити нашим суграђанима и иза којих чврсто стојимо, заиста ћу се трудити свим силама да све оно што смо обећали буде и урађено, а то је пре свега ауто-пут, чија је изградња већ почела, затим реконструкција шабачке болнице, која је један од капиталних пројеката који треба урадити. Затим, пробаћемо да што пре оспособимо стару спортску халу где су постигнути највећи успеси “Металопластике” и која је прославила Шабац као град, да је вратимо у власништво града уколико је то могуће. Прво ћемо покушати да је оспособимо и вратимо у власништво града, а онда смо припремили пројекат за изградњу нове спортске хале која ће имати 4.000 квадрата, 5.000 седећих места, која ће бити за понос нашим спортистима који у дворанским спортовима имају веома запажене резултате како на домаћим првенствима, тако и на међународним такмичењима – рекао је Пајић за портал Србија Данас и додао:

-Оно што ће такође Шабац имати јесте један отворени олимпијски базен, јер ми смо један од ретких градова који то нема, претходна власт је за реконструкцију затвореног базена који смо имали потрошила 10 година и тек је сад напокон то урађено. Ми у свом плану имамо изградњу једног отвореног олимпијског базена. Оно што је прека потреба наших суграђана то је да у наредном периоду дођу два велика инвеститора и да запосле више од 5.000 људи којима је посао неопходан. Радићемо на томе да фабрика “Јазаки” не буде једина фабрика која је захваљујући подстицајима Владе и посредовању председника државе дошла. Они запошљавају више од 3.000 радника, а ми планирамо да доведемо још два велика инвеститора који ће запослити наше суграђане, а у исто време ћемо радити и на поспешивању развоја малих и средњих предузећа, односно омогућити да уз подстицаје локалне самоуправе развију своје сопствене бизнисе и да запосле одређени број радника – поручио је кандидат за градоначелник Шапца испред Српске напредне странке.

Повереник Пајић је посебно нагласио да је у Шапцу на делу “најпрљавија изборна кампања, каква се није видела нигде у Србији”, као и да његови политички противници нису спремни да реално представе своје резултате, већ их фингирају и пред грађане иду са лажним представама и клеветама упућеним против политичких противника.

  -Мислим да је у Шапцу тренутно напрљавија изборна кампања која се тренутно води у Србији и просто је невероватно шта њима све може да падне на памет. У исто време они лажно приказују све оно што је урађено у претходном периоду, јер врло су танки резултати њиховог рада за протеклих двадесет година, зато имају потребу да преувеличавају све оно што је урађено. Напоменућу само неке од ствари које су преувеличане, а то је на пример што Зеленовић говори о томе да је Шабац град који нема листу чекања за вртић, међутим, истина је да је шабачки вртић најскупљи у Србији, више од 6.800 динара кошта за једно дете и Шапчани нису тог нивоа материјалних могућности да приуште то себи и из тог разлога заиста нема чекања. Не зато што је стратешки решено питање боравка деце у вртићу, него је прескуп. Наши суграђани се питају зашто је у Руми вртић бесплатан, а у Шапцу није, питају и зашто превоз за најстарије суграђане није бесплатан као што је у многим градовима, многе ствари које су доступне грађанима других градова и општина Шапчанима нису доступне и због тога је та кампања изузетно прљава. Истраживања која су доступна јавности говоре о много већој популарности СНС у Шапцу, они покушавају да том прљавом кампањом уплаше Шапчане неким стварима које апсолутно не стоје, измислили су долазак Сандокана на чело града ако СНС победи, само да би уплашили грађане. То није истина, нити има било какве шансе, господин Остојић није ни члан СНС и нема везе са нама. Плашили су за време короне грађане тиме да и ја, али и други челници СНС имамо коронавирус и да смо проширили корону у Шапцу, а то је просто невероватно да се у таквим тренуцима тиме служи и да тако скупљају политичке поене – објаснио је Александар Пајић и додао:

-Радили су реконструкцију центра Шапца, где су игралиште које су изградили за децу, од кредита који је Град подигао, а онда су га преко ноћи запалили и упрли прст у СНС да има везе са тим вандалским чином. Користе невероватно лоше ствари да би их приписали СНС, а за себе кажу да су дивни руководиоци града, а да други који желе да дођу на то место нису пожељни и нису добри. Мислим да наши суграђани виде да то није тако и да је то лаж и манипулација којом се служи Небојша Зеленовић. Последње у чему он учествује јесто то да објекте које гради Влада он обилази, одлази на та градилишта, фотографише се и то приписује резултатима своје политике. То је скоро урадио и у насељу Мајур, где се фотографисао на градилишту где су радови на реконструкцији школе и изградњи фискултурне сале, где је преко Канцеларије за јавна улагања држава издвојила више од 210 милиона динара за те послове, и рекао да је он то смислио и да је он зачетник те идеје. Таквим медијским представљањем покушава да представи нешто што није његово дело, управо као своје – рекао је повереник СНС Александар Пајић за портал СрбијаДанас.

Главни адут СНС у Шапцу је резултат републичке Владе и председника Александра Вучића, а како наводи кандидат за градоначелника Александар Пајић “све оно што је држава обећала , она је то и урадила и све то ће бити пресликано и у Шабац уз реално оствариве пројекте и подршку државе за реализацију истих”.

-Све оно што обећамо ћемо и урадити, показали смо да од 69 кандидата на одборничкој листи све су остварени људи и који имају резултате свог рада и знају да раде и резултати су нешто што их квалификује да буду у врху листе СНС. Бићемо партнер својој држави, а не супростављена страна, а досадашња политика Небојше Зленовића јесте та да смо сами себи довољни као град, да нам помоћ државе није потребна како бисмо направили резултат. Ми мислимо супротно, мислимо да је сарадња са својом државом неопходна, јер велики капитални пројекти могу да буду реализовани само уколико Влада помогне да се све то реализује. Шабац је један од градова који има највећи број села која немају канализациону мрежу, од 45 села чак 42 немају ни метар водоводне ни канализационе мреже, што је у 21. веку основна ствар, а коју локална власт за 20 година није успела да обезбеди. Никада нећемо узимати средства од суграђана који живе на селу да бисмо им решили неке инфраструктурне проблеме, као што то ради тренутна власт. У селима се узима један динар, да би Град дао два да се уради путна инфраструктура кроз село, што је недопустиво и ово је јединствен случај у Србији да се тако ради. У Шапцу постоји и наводни референдум где се грађани месних заједница изјашњавају о повраћају средстава за имовину где ће та средства да уложе и који су то пројекти, а пошто је СНС у две трећине месних заједница на власти нама то није доступно, парцијално се све примењује. Тамо где су на власти они који су по вољи градоначелника Шапца, тамо се инвестира и тамо се пројекти реализују, а на другој страни нема реализације пројеката. Потпуно ћемо другачије радити, направићемо приоритете, да савети месних заједница одлучују где ће та средства да се употребе и неће бити битно којег су поилитичког опредељења, бићемо исти према свим грађанима без обзира на политичку припадност – нагласио је Пајић за портал СрбијаДанас.

У складу са паролом странке чији је кандидат, Александар Пајић истиче да ће у будућем мандату СНС у Граду Шапцу велики део усмерења бити упућен ка деци и младима и њиховом образовању.

-Један од пројеката чија је реализација већ почела је пројекат “Шабачке академије”, где су све три струковне високе школе фузионисане у Шабачку академију. Један смо од ретких, ако не и једини град ван универзитетских центара, који на својој територији има обједињене све високе струковне школе, а то је добро за ученике који завршавају средње образовање да могу у свом граду да наставе студије на високим струковним школама. Омогућићемо бољи квалитет образовања у тим установама да би наши ученици били спремни да кад заврше школовање уђу у свет рада потпуно спремни са знањем које је неопходно да би се тај посао ваљано обављао. Оно што је битно за основне и средње школе јесте то да ћемо уложити пуно у инфраструктуру, како бисмо обезбедили реалну могућност да школе раде у једној смени, повећаћемо капацитете тих школа да би ученици могли да имају наставу где ће и после редовне наставе моћи да остану и раде домаће задатке, ваннаставне активноти, да им понудимо ширу лепезу могућности које ће они према својим жељама и захтевима да остваре. Што се тиче вртића, потрудићемо се да то буде једна од најнижих цена у Србији, а уколико буде постојала могућност и да буду потпуно бесплатни. У овом моменту не можемо то са сигурношћу да обећамо, јер је велико задужење Града у последњих 20 година и нисмо сигурни који нас све кредити чекају на отплату, јер све што је претходна власт радила је са грејс периодом. За све оно што је лоше рађено очекује се наплата од 2021. године и због тога у овом моменту док не сагледамо финансијске могућности не можемо да обећамо бесплатне вртиће, али мислим да је буџет града довољно велики и да ће бити много већи када већина људи добије посао да то реализујемо. Када грађани добију посао, тако ћемо пунити буџет, па ћемо моћи и да улажемо више и у спорт, образовање и у културу, као и све друге споредне ствари – истакао је Пајић.

Како истиче кандидат СНС за градоначелника Шапца, највећи проблем је велика незапосленост у граду Шапцу и то што “суграђани сада путују у много мање општине и градове у околини да би могли да остваре своје право на рад”.

  • Путују и у Руму, Сремску Митровицу, Коцељеву, Лозницу и друге делове Западне Србије да би могли на посао, да прехране своје породице. Сигурно је да ћемо радити на попуњавању индустријске зоне, односно на довођењу два велика инвеститора који ће запослити сигурно негде око 5.000 суграђана и тиме ћемо направити бум у последњих 20 година. То ће бити највећи број запослених Шапчана, јер цифра којом се сада барата да је Небојша Зеленовић успео да запосли апсолутно није реална, јер ми данас имамо око 7.000 незапослених у Шапцу регистрованих у Националној служби за запошљавање. Помоћи ћемо из градског буџета да се приватни бизниси развију и да људи крену у породичне послове где ће запошљавати како чланове породице тако и људе са стране и где ће моћи самостално да остварују приходе и тиме ће утицати на пуњење буџета и на веће могућности Града. То је прво и најбитније што ћемо урадити одмах по доласку на власт, а битно је и што ћемо улагати како у град тако и у села – рекао је Пајић и додао:

-Улагаћемо у инфраструктурне пројекте који су неопходни у 21. веку и ширићемо и водоводну и канализациону мрежу на територији села, јер сада Град Шабац у центру града има здраву пијаћу воду, али на 5 километара од центра то не можете да приуштуите грађанима приградских насеља. Имамо 80 километара неасфалтираних локалних путева који се посипају шљунком, а не асфалтирају, што је недопустиво у 21. веку иако се живи на сеоском подручју. Сваки човек мора да има асфалт до своје куће, како би и та деца остала на селу, како би могла да иду у школу. Одмах крећемо и са реконструкцијом шабачке болнице, јер то је за квалитет здравствене заштите у Шапцу неопходно, како на примарном тако и на секундарном нивоу. Радићемо на фузионисању Дома здравља и болнице у Шапцу у Здравствени центар Шабац, те ће то бити много функционалнија и квалитетнија здравствена заштита. Реконструкција шабачке болнице донеће квалитетнију здравствену заштиту и неће бити потребе да се чека на неке услуге, које су сада недоступне некој популацији становништва, јер су листе чекања поприлично дуге, због недостатка простора, али и кадрова. Радићемо на томе да што више људи добије адекватне специјализације како би остали у нашем здравственом систему, а не ишли са стране. Сигуран сам да ће Град Шабац после јунских избора изгледати много другачије, имаће европски изглед и европску перспективу – поручио је повереник ГО СНС Шабац и кандидат за градоначелника Шапца Александар Пајић.

Извор: Србија Данас

Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *