ДР ВУК РАДОЈЕВИЋ, ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ, ВОДОПРИВРЕДУ И ШУМАРСТВО, У ПОСЕТИ РУМСКОЈ И ИРИШКОЈ ОПШТИНИ

Некатегоризовано

Сремци у последњих неколико година предњаче у коришћењу субвенција из Покрајинског секретаријата за пољопривреду. То је потврдио др Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство који је јуче обишао општине Ириг и Руму и посетио два веома успешна пољопривредна газдинства. Ове две сремске општине успешно  сарадјују са секретаријатом. Примера ради, у иришку општину је уложено близу 200 милиона динара у атарске путеве, водоводну и канализациону мрежу. Само у Платичеву, у Општини Рума у предходном периоду уложено је 170 милиона динара у 250 пољопривредних газдинстава.

Приликом посете газдинству Мирослава Лаћарца у Малој Ремети, које се бави воћарством, Радојевић је навео да су ово место и цео фрушкогорски крај препознати по воћарству и виноградарству.Власник пољопривредног газдинства, Мирослав Лаћарац, истакао је значај подршке коју имају од Покрајине, с обзиром на то да добијају око 50 одсто повраћаја за сваку инвестицију.

Позитиван пример праксе је и пољопривредно газдинство породице Милана и Биљане Шкаре из Платичева, који се баве интензивном пластеничком производњом поврћа, конкретно производњом паприке на пола хектара у пластеницима, као и ратарском производњом на близу 60 хектара. За само неколико година, уз помоћ Покрајине, успели су да модернизују своју производњу.

Општина Рума има изузетно добру сарадњу са Секретаријатом тако да су заједнички у развој пољоприверде до сада уложили преко 480 милиона динара. Само у Платичеву је инвестирано 170 милиона динара у око 250 газдинстава.

Покрајински секретар је похвалио пољоприверднике, који су користили средства секретаријата за унапредјење проиозводње и истакао да су  у питању млади пољопривредници који се тек неколико година баве пољопривердом. Радојевић је навео да Секретаријат жели да младе мотивише да остану на селу и ту остварују своју егзистенцију што ће, како је поручио,  и даље остати приоритет у раду.

Приликом посете Иригу и Руми, покрајински секретар је изнео и података да је када је реч о физичкој имовини, уложено  преко 3,2 милиона у пољопривредна газдинства – за неопходну опрему за прање, чишћење, полирање, сортирање и паковање воћа и поврћа. Радојевић је навео да је у подизање прозивградних мрежа уложено 1,3 милијарде динара, чиме је обезбеђено нових око 1.700 хектара под системима за противградну заштиту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *