ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА ЗА РЕДОВНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ, ПОКРАЈИНСКЕ И ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ

Izbori

У Србији су јутрос у седам часова отворена бирачка места за редовне парламентарне, покрајинске и локалне изборе, која ће бити затворена у 20 часова, до када траје и изборна тишина. Право гласа има 6.584.376 бирача, који могу да гласају на 8.385 бирачких места и опредељују се између укупно 21 странке, коалиције или листе, којима је за улазак у парламент потребно да пређу цензус од три одсто.

Покрајински парламент има 120 посланика којима мандат траје четири године. Гласа се на 1.781 бирачком месту. Право гласа на покрајинским изборима има 1.696.279 бирача, док ће се штампати и резервни број гласачких листића у износу од 0,3 одсто од утврђеног броја, односно 5.089.гласачки листић на покрајинским изборима биће светлоплаве боје, а контролни лист беж боје. Цензус за улазак у покрајински парламент је три одсто, а као и на републичким изборима и на овим за мањинске листе важи природни праг.
У Србији се одржавају редовни избори за одборнике општинских скупштина, изузев у општинама у којима одборницима није истекао мандат, као и у свих 17 београдских општина. Одлука о расписивању избора за одборнике скупшина градова и скупштина општина у Србији не односи се на општине у којима су одржани ванредни избори. То су скупштине града Зајечара, Бора и Београда и скупштине општина Косјерић, Лучани, Неготин, Аранђеловац, Мајданпек, Мионица, Прешево, Медвеђа, Кула, Дољевац, Кладово и Смедеревска Паланка у којима су одржани ванредни избори од 2017. до 2019. године.

Sva birališta u Sremu otvorena su jutros na vreme, u 7 časova. U Sremu birači mogu da glasaju na 272 biračka mesta ukupno, od kojih je 36 biračkih mesta u Inđiji, 14 biračkih mesta u Irigu, 30 biračkih mesta u Pećincima, 43 biračka mesta u Rumi, 57 biračkih mesta u Sremskoj Mitrovici, 53 biračka mesta u Staroj Pazovi i 39 biračkih mesta u Šidu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *