ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА ПРИРЕДИО ПРОМОЦИЈУ ЗБОРНИКА ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

Завичајни музеј Рума јуче је приредио промоцију Зборника Завичајног музеја Рума, број 8 и 9. О Зборнику су говорили рецезенти др Драго Његован и др Бранислав Поповић, а промоција је одржана у сали Легата Миливоја Николајевића. Зборник број 8 је посвећен присаједињењу Срема и других војвођанских области Србији, док је Зборник број 9 посвећен осмовековном трајању аутокефалности Српске православне цркве

Завичајни музеј Рума спада у ретке музеје који имају своју периодичну публикацију, а румској публици синоћ су представљени нови Зборници број 8 и 9. Поред румске општине зборници садрже истраживања и за територије које обухвата Завичајни музеј: Пећинци, Стара Пазова, Инђија, али се односе и на цело подручје Срема и Војводине, културолошко подручје које обухвата исти менталитет, обичаје и историју, казала је мр Бранислава Коњевић, директорица Завичајног музеја Рума.

Др Његован сматра да зборници Завичајног музеја поседују високи научни квалитет, те да би наредни, јубиларни, десети Зборник требао да се објави као библиографија, како би се на једном месту видело све оно о чему и на који начин је писано, што ће показати вредност публикација.

Чланци у зборницима су урађени углавном трудом запослених у музеју и то је веома битно да се запослени у музејским институцијама ангажују у научном раду и пре свега на коришћењу фонда институције, сматра др Бранислав Поповић.

Поред кустоса Завичајног музеја у Руми, прилоге за зборнике дају и сарадници Матице Српске, професори Филозофског факултета у Новом Саду и Београду и други, зависно од теме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *