COVID 19 – ТРЕНУТНО СТАЊЕ У БЕОГРАДУ, НОВОМ САДУ, СТАРОЈ ПАЗОВИ, ШИДУ И ПЕЋИНЦИМА

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

На предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести цовид-19, Влада Србије на данашњој седница донела је нове мере у циљу спречавања ширења вируса корона и заштите здравља грађана. Нове мере односе се на град Београд, имајући у виду специфичности епидемиолошке ситуације. У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара. Такође, обавезно је ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу. За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописана је казна у износу од 5.000 динара, за свако физичко лице које буде кршило ову меру. Влада је такође донела одлуку да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном простору за више од 500 људи. Приликом било каквих окупљања на затвореном или отвореном простору неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метара. Све мере за град Београд важе у периоду од наредне две седмице, односно до 18. јула 2020. године.

Према епидемиолошким подацима, Нови Сад је тренутно најугроженији град у Војводини, јер сваког дана има 20 до 30 новооболелих од вируса ковид19. У Војводини је у среду регистровано 44 оболелих, од којих је половина у Новом Саду. Колико заражених има у Новом Саду није познато, али је извесно да их има највише у Војводини, како је истакао покрајински премијер Игор Мировић. Он је навео да се сличан број заражених бележи већ неколико дана, односно да има до 40 новооболелих у покрајини дневно и да је углавном половина из Новог Сада. Према Мировићевим речима, после Новог Сада по броју оболелих следи Врбас са десетак случајева, док се у осталим општинама углавном бележи бар по један.

Тренутно је на територији Општине Стара Пазова 24 активна случаја заражености вирусом цовид 19. Сви имају блажу клиничку слику, нико није на респиратору, чак нико није ни у болници, сазнаје РТВ Стара Пазова. Лекари претпостављају да је број нешто већи, с обзиром да се одређен број грађана није јављао у Дом здравља због благе клиничке слике или из неких других разлога. Сви случајеви су из другог, најновијег налета корене у нашој општини. Иначе, од априла до данас тестирано је 926 особа и више од две трећине оболелих су мушкарци. Од следеће недеље на територији старопазовачке општине отвориће се две нове Ковид амбуланте и то у Крњешевцима за становнике Нове Пазове, Војке и Крњешеваца и у Сурдуку за становнике места у подунављу.

Штаб за ванредне ситуације Општине Шид, на данашњој седници а због тренутне ситуације изазване вирусом цовид – 19 на територији Републике Србије, донео је неколико превентивних мера. Од данас се ангажује тим за дезинфекцију који ће вршити дезинфекцију јавних површина на територији Општине Шид; забрањује се окупљање у затвореном простору за више од 100 особа,а на отвореном простору за више од 500 особа.

Штаб за ванредне ситуације Општине Пећинци саопштио је да је у последња два дана на територији пећиначке општине потврђено још четири случаја инфекције вирусом цовид-19. У циљу спречавања даљег ширења корона вируса на територији општине, штаб је донео одлуку о забрани организовања прославе сеоских слава, вашара и свадби на територији општине. На снази је и даље обавеза коришћења заштитних маски у јавном превозу, а штаб апелује на грађане да користе заштитне маске у свим затвореним просторима, да се придржавају прописане физичке дистанце, као и да редовно дезинфикују руке прањем, седамдесетопроцентним медицинским алкохолом или натријум-хипохлоритом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *