ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЈАНИ ДРАГОЈЛОВИЋ У БАНОШТОРУ

АКТУЕЛНОСТИ ЗАБАВА

У суботу, 4. јула свечано је откривен споменик Јани Драгојловић, познатој хероини из Другог светског рата, чије име већ 46 година носи и тамошње Удружење жена. Управо на њихову иницијативу и Савета масне заједнице подигнут је споменик, на коме се сада налази спомен плоча, која је последњих деценија била на згради баношторске школе.
У присусутву великог броја мештана, обележавању 4-ог јула и откривању споменика приситвовали су преживели борци, као и родбина оних који су живот дали за слободу.

Јана је рођена 1922. у Баноштору. У 16 години запослила се у фабрици обуће у Борову. Почетком окупације вратила се у Баноштор и ступила у Партизане. Са четом Првог фрушкогорског одреда почетком новембра 1942. прешла је Саву и учествовала у борбама у источној Босни. У пролеће 1943. упућена у на војно-политички курс у Огару. Добила је да командује најпре десетином, па водом у борби у Јаноку код Нештина , као командир Прве чете Другог батаљона. Постала је заменик команданта Другог батаљона Треће бригаде. А када је у борби код Грачанице тешко рањен командант Трећег бараљона, народни херој Миклан Корица, командант бригаде, поверио јој је командовање тим батаљоном. Јана је преживела Други светски рат, а умрла је 1992. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *