ВЕНЦИ ОД ИВАЊСКОГ ЦВЕЋА ИСПЛЕТЕНИ У ДОМОВИМА ВЕРНИКА, АЛИ И НА ПИЈАЦИ

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

Српска православна црква и верници сутра обележавају Ивандан, празник посвећен рођењу светог Јована Крститеља. У народу постоји веровање да је Ивандан толико велики празник , да Сунце на небу тога дана од страха три пута стане. Најпознатији обичај на овај празник је плетење венаца од ивањског цвећа. Плету га домаћице у својим кућама, а могу се купити и на пијацама.

Један од најпознатијих обичаја за Ивандан је свакако плетење венаца од ивањског цвећа. Бере се лековито биље, а исплетени венци се стављају на домове и ту остају целе године. Плетењем венаца од ивањског цвећа показује се и да је природа, у развоју, дошла до зенита. У венце се плете и друго цвеће, тако да они који их продају, баве се и цвећарством.

На пијацама венци различитих величина, али и цена. То наравно завис од цвећа које се користи при плетењу тако да се продају по цени од 300 динара па до 700. Код појединих продавачица венаца обавезна је поруџбина.

У венце ивањског цвећа ставља се и бели лук да кућу чува од грома. Девојке, кроз тај венац, гледају рађање сунца да би биле румене као оно. У народу постоји обичај да се људи на Ивањдан братиме и куме „по Богу и светоме Јовану“ стога што се Јован Криститељ сматра узором поштења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *