КРЕЋЕ АКЦИЈА САКУПЉАЊА ПЕСТИЦИДНОГ ОТПАДА

АКТУЕЛНОСТИ

Град Сремска Митровица и ове године организује акцију сакупљања пестицидног отпада, односно амбалаже пестицидних средстава након употребе. Амбалажа има важну улогу у безбедној испоруци и употреби средстава за заштиту биља, али након употребе треба обезбедити ефикасан систем збрињавања амбалажног отпада у свим фазама управљања, почев од адекватног сакупљања, преко транспорта, складиштења и третмана, до адекватног одлагања односно уништавања. Наиме, амбалажни отпад од средстава за заштиту биља представља потенцијални ризик по здравље људи и животну средину, уколико се са њиме не управља на адекватан начин, односно ако заврши у атарима, дивљим депонијама, комуналном отпаду, водотоковима, уколико се затрпа у земљу или спали. Због тога је потребно да пољопривредници прописно исперу амбалажу од средстава за заштиту биља, чувају је на безбедном месту и предају оператеру-сакупљачу.

Прозвођачи и увозници средстава за заштиту биља, у сарадњи са овлашћеним оператером кога су ангажовали, организују сакупљање амбалажног отпада и сносе трошкове адекватног збрињавања, укључујући и транспорт складиштење, третман и одлагање овог отпада. Овлашћени оператери обезбеђују да се овај отпад збрине у складу са прописима, уз поштовање свих безбедносних мера и правила у свим фазама управљања овим отпадом.
-Посао је велики, а одговорност је на свима – пољопривредницима, увозницима, произвођачима и дистрибутерима пестицидних средстава, оператерима, локалним самоуправама, надлежним министарствима и секретаријатима, цивилном сектору, целокупној јавности. Стога је потребно да свако учини мали напор у свом домену, како би се остварили велики ефекти у заштити здравља и животне средине – Петар Самарџић, директор Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица.


На територији Сремске Митровице, ове године, акцију ће реализовати Пољопривредна стручна служба Сремска Митровица, под покровитељством Градске управе за пољопривреду и заштиту животне средине, а у сарадњи са овлашћеним оператерима и Агенцијом за рурални развој Града Сремска Митровица. Акција прикупљања амбалажног отпада ће се одржати у месецу јулу и трајаће 7 дана, а за то време обићи ће се свако митровачко село.
Планирана динамика прикупљања пестицидног отпада је:


10.07.2020 – Јарак, Шашинци
14.07.2020 – Сремска Рача, Босут
15.07.2020 – Мачванска Митровица, Засавица 2, Засавица 1, Равње, Раденковић, Ноћај, Салаш Ноћајски
16.07.2020 – Чалма, Дивош, Стара Бингула
21.07.2020 – Лежимир, Шишатовац, Манђелос, Гргуревци, Шуљам, Бешеновачки прњавор, Бешеново, Велики Радинци
22.07.2020 – Кузмин, Мартинци
23.07.2020 – Лаћарак, Сремска Митровица


О тачном времену преузимања амбалажног отпада мештани ће бити обавештени преко месних канцеларија. У случају самоорганизације, амбалажни отпад се сваког дана може предати у привремено складиште ПСС Сремска Митровица – на локацији „стара шећерана“.
Како би се подигла свест о значају и ефекту адекватног збрињавања овог отпада, као и о претварању опасног у мање опасан и неопасан отпад, овогодишњој акцији се прикључио и Рурални центар „Сова“, представник цивилног сектора који је обезбедио информативне летке и кратак промо филм о потреби и вишетруком значају правилног управљања пестицидним отпадом (хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=07јq9ТРАПеY). Промотивну кампању финансира Министартво пољопривреде, по јавном конкурсу за финансирање/суфинансирање пројеката удружења у области пољопривреде и руралног развоја у 2020. години.


Министарство заштите животне средине објавило је прелиминарну ранг листу пројеката за суфинансирање из средстава Зеленог фонда, а на листи се нашла и Сремска Митровица, која је конкурисала Пројектом успостављања механизма за прикупљање амбалажног отпада из сеоских домаћинстава. Пројектним буџетом је предвиђена набавка возила за прикупљање амбалажног отпада као и постављање и опремање привременог складишта одакле ће овлашћени оператери даље отпремати и збрињавати пестицидни отпад. Град Сремска Митровица је обезбедио суфинансирање пројекта, а посао сакупљања отпада из сеоских домаћинстава биће поверен Пољопривредној стручној служби Сремска Митровица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *