САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРОУНС: ПОЗИВАМО ПОЛИЦИЈУ И ТУЖИЛАШТВО ДА ОТКРИЈУ СВЕ ОДГОВОРНЕ ЗА НАПАД НА НОВИНАРЕ И СНИМАТЕЉЕ

АКТУЕЛНОСТИ

Дешава се управо оно на шта је ПРОУНС упозоравао надлежне органе све време. Када се некажњено извучете из кризне ситуације, нема разлога да тако нешто не понављате и следећом приликом.
Управо се то дешава на улицама престонице током протеста. Синоћ смо гледали сцене у којима бесни демонстрансти нападају наше колеге новинаре и сниматеље. На многе новинаре су још на почетку протеста насртали и упозоравали их да не снимају.
Биланс синоћњих нереда су повређени новинари Курир телевизије, агенције Бета, Н1, Ал Џазире, Тањуга и многи други. Дешава се да су баш најнасилнији демонстранти агресивни према новинарима и сниматељима.

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) захтева од надлежних да хитно таквом понашању стану на пут. Новинари и сниматељи раде свој посао и треба да буду заштићени и да се осећају слободно у својој земљи, у свом граду.
Недопустиво да новинари трпе физичко насиље док обављају свој посао, а у кризним ситуацијама какви су протести посебно је важно да их полиција заштити од насилника
И то није молба, него право сваког од нас. Крајње је време да се свима који ометају професионалце у обављању посла, стане на пут.
ПРОУНС позива полицију и тужилаштво да раде свој посао озбиљно и темељно и открију све одговорне за напад на новинаре и сниматеље.

Врање, 11.07.2020. године,председник ПРОУНС-а, Зоран Величковић

Извор: Саопштење

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *