ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У МИТРОВИЦИ, У МИТРОВАЧКОЈ БОЛНИЦИ НА РЕСПИРАТОРИМА ОСАМ ПАЦИЈЕНАТА!

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

На територији Града Сремска Митровица уведена је ванредна ситуација према одлуци Градског штаба за ванредне ситуације у борби против ширења инфекције изазване коронавирусом.

Тим поводом одржана је конференција за новинаре у Градској кући, којој су присуствовали градоначелник Владимир Санадер, Војислав Мирнић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту, др Нада Зец Петковић, директор Завода за јавно здравље, др Драган Малобабић, заменик директора Опште болнице и др Мирослава Шево, директор Дома здравља.

– Разлози за доношење одлуке нису у тако лошој епидемиолошкој ситуацији, колико због тога што се Сремска Митровица налази уз жаришта коронавируса као што су Шабац и Београд, такође и близина Новог Сада где је боља епидемиолошка ситуација. Врло смо близу ових градова, поготово Шапца где је тренутно лоша епидемиолошка ситуација и желимо да сачувамо наше грађане, односно наше здравствене капацитете, из тог разлога смо и донели данас овакву одлуку. Такође имамо и чињеницу да је од сто лица који се налазе у нашој Општој болници, чак осам на респиратору. Биће ограничен рад угоститељских објеката и објеката који организују игре на срећу, и они ће радити од 6 до 23 часа. Забрањено је организовање свечаности попут свадби и рођендана, а број лица који могу да бораве у затвореном простору одређиваће се спрам површине простора. У затвореном простору моћи ће да борави једно лице на четири квадратна метра, а власници простора мораће да објаве дозвољен број лица. На отвореном ће бити дозвољено максимално два лица за једним столом, уз раздаљину од два метра. Приметили смо да нам пикови долазе углавном од одређених прослава, попут свадби, као и рада угоститељских објеката који раде у касним вечерњим сатима. Затвара се од сутра и градски базен. Градска плажа ће и даље радити нормално, док ће Комунална полиција контролисати придржавање мере одржавања физичке дистанце – изјавио је митровачки градоначелник Владимир Санадер.

О тренутној биолошкој ситуацији говорила је др Нада Зец, директор Завода.

– Током викенда било је нових 75 тестираних, од тога позитивних 28 за територију Сремског округа. У Сремској Митровици, у суботу је било шест позитивних, а јуче три позитивна. Што се тиче укупног тестирања он је нешто већи у односу на петак, укупан скор је 1.575 заједно за ПЦР и серологију. Тренутно позивних у укупном скору у Сремској Митровици имамо 74, у Старој Пазови 22, у Руми 44, у Инђији 12, у Иригу два, Шиду четири и у Пећинцима 12 – изнела је др Зец Петковић.

Мирослава Шево, директор Дома здравља подсетила је да у оквиру Дома здравља ради Ковид амбуланта сваког дана од 7:00 до 20:00 х. У ову амбуланту се јављају пацијенти са повишеном температуром и знацима респираторних инфекција.

-Тај број је у порасту, поготово су највише млади људи и зато апелујемо да се придржавају свих превентивних мера: често прање руку, физичка дистанца и обавезно ношење маске. Клиничка слика је углавном таква да имамо пуно пацијената са повишеном температуром, са болом у грлу, са кашљем, има доста упале плућа и то што је најгоре доста има младих људи. Апелујемо да се мање скупљају млади, да се држи физичка дистанца и остало од превентивних мера – рекла је Шево.

О стању у Општој болници у Сремској Митровици говорио је др Драган Малобабић, заменик директора.
-Тренутно се на лечењу од болести изазване ковид вирусом или стањима која су слична овој инфекцији налази око 100 људи, од којих је осам тренутно на респиратору. То су људи који имају више од 63 године у просеку и Општа болница је за сада у могућности уз велику помоћ Покрајинског секретаријата за здравље да испрати све активности везане за лечење ових људи. Тренутно расположемо са 20 респиратора. Општа болница поред активности на лечењу пацијената који имају инфекцију Ковид вирусом такође ниије у потпуности са преведена у ковид статус, тако да је један део остављен за лечење пацијената који нису болесни од ковид вируса, тако да су тренутно могућности Опште болнице, односно кадар и ресурси болнице напрегнути и на прилично високом нивоу. У следећих 10 до 15 дана очекујемо да ће бити већи проценат заражавања, зато би требало да смањимо социјалне контакте и у потпуности подржавам све мере које Град доноси ради даљег сузбијања овај инфекције – истакао је Малобабић.

Извор: Градска М Телевизија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *