ЖИВОТИ ШАПЧАНА ЗАВИСЕ ОД СУЛУДИХ ОДЛУКА ЗЕЛЕНОВИЋА: ЈЕДИНИ СПАС ЈЕ ОСТАВКА КРИЗНОГ ШТАБА У ШАПЦУ!

АКТУЕЛНОСТИ

До које мере је бивши градоначелник Шапца спреман да лаже сопствене грађане и манипулише и најосетљивијим темама, па чак и питањима здравља, сведочи чињеница да Небојша Зеленовић данима прстом није мрднуо да своје суграђане заштити од надируће заразе на коју је био упозорен.

Три пута је Градски завод за заштиту здравља Шабац тражио од Зеленовића да пооштри мере у граду, како би спречио пораст броја заражених. Уместо да нешто предузме у корист народа, Зеленовић је одговорио организујући догађаје са огромним епидемиолошким ризиком, међу којима је седница Главног одбора Демократске странке, која је одржана у Шапцу 28. јуна, само два дана после последњег упозорења градског завода.

Послушници Драгана Ђиласа, окупили су се у шабачком позоришту, где им је Небојша Зеленовић, кога иначе Душан Петровић гура на место председника Демократске странке, указао гостопримство, изложивши после таквог јавног скупа, ризику од заразе цео Шабац.

Да ли је могуће да су дошли у Шабац, град у коме је у том тренутку већ издато неколико упозорења да је неопходно пооштрити мере? Њих 400 се окупља уз Зеленовићев благослов у сали шабачког позоришта игноришући чињеницу да су позоришта већ месецима затворена, јер није безбедно имати толики број људи у тако малом простору. Ипак, њима је представа лажне демократије коју су ставили на репертоар, важнија од бриге за јавно здравље. Али јасно је већ данима да њих то колико ће се људи заразити и шта ће бити са њима уопште не занима. Њих занима само гола власт, за коју се, видевши да је не могу освојити на изборима, боре на улици.

Право са тог скупа, тек неколико дана касније Зеленовићеви гости кренули су у дивљачко рушење институција, насиље на улицама и нападе на полицију. Под велом бриге за грађане, раде директно против њих. Позивају на блокаде путева, као да ће их то што неки родитељ неће стићи по дете у вртић или на посао њих довести на власт. Али они о томе не размишљају. За њих су непријатељи чак и кола хитне помоћи којима током својих разуларених дивљања у центру Београда онемогућавају пролаз, без обзира на то што се у њима налази животно угрожен човек.

Насиље су проширили и на друге градове. У Новом Саду су оштетили Градску кућу, која ни Хортијевцима није била мета, а њихову демократију демонстрирали су и хулиганским нападима на просторије Српске напредне странке у Шапцу. У вандалском походу разбили су и уништили све што им је дошло под руку. Да ли је то та Ђиласова, Петровићева и Зеленовићева демократија? И иако им је народ рекао да их неће, они се боре, да упркос вољи тог народа остану у својим фотељама што је дуже могуће.

Монструозно је што Зеленовић у ту сврху манипулише здрављем народа, који је спреман да жртвује у борби за власт. Како другачије објаснити то што је допустио да број заражених порасте до ситуације да Шабац постане жариште, први пут од избијања епидемије, као и то што је увођење ванредне ситуације, одмах искористио да одложи понављање избора у Шапцу на 27 бирачких места, до њеног укидања? У међувремену наставља да лаже како у Шапцу нема довољно тестова, хвали се да је укључио у рад Ветеринарски институт, који иначе уопште није у надлежности локалне самоуправе, већ министарства пољопривреде.

Слика се даноноћно на локалној телевизији лажно забринут за Шапчане, које је директно довео у опасност од заразе, само да би још неколико дана дуже седео у фотељи градоначелника. Уместо тога он командује некомпетентним локалним Кризним штабом, чија је оставка једини спас за Шабац. Али чак и да је сада сви редом поднесу, то их неће спасити не само моралне, већ и кривичне одговорности за то што се вирус као пожар раширио градом.

Извор: Србија Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *