НЕОПХОДНА ПРАВОВРЕМЕНА ЗАШТИТА КУПУСА ОД ШТЕТОЧИНА

ПОЉОПРИВРЕДА

Многи пољопривредници у Срему су се и ове године одлучили  на пострну садњу купуса, који ће стићи на јесен. Повртари морају водити рачуна о заштити расада од штеточина, које су ових дана евидентиране у региону. То се пре свега односи на трипсе, ларве купусног мољца, купусне совице, тако да пољопривредници морају правовремено интервенисати одговарајућим препаратима.

Пострна садња купуса за многе Сремце је још један начин да добро зараде. Ако година буде повољна купус може да донесе добар род, а самим тим И добру зараду. Ипак, некада зарада и не буде превелика, али купус добро дође  да би се земљиште два пута искористило у једној години. Ових дана повртари који су купус расадили морају бити обазриви јер се на терену појављују штеточине, каже Горица Козобарић из Пољопривредне стручне службе у Руми.

Парцеле на којима је изнет расад купуса треба обилазити свакодневно, како би биле заштићене на време. Иста ситуација је тренутно и код бостана који касније стиже.

За повртаску производњу се зна да је компликована и скупа када је заштита у питању, али да би се добио квалитетан род, све мере заштите морају бити урађење на време. И мало кашњење зна да направи велику штету, па повртару морају бити веома опрезни наредних дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *