СЕЗОНА БОСТАНА У ПУНОМ ЈЕКУ – ПРИНОС ЈЕ МАЊИ, АЛИ КВАЛИТЕТ ВРХУНСКИ

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Сезона бостана је у пуном јеку у региону Срема. Стигле су диње и лубенице по којима су Сремци надалеко познати. Сада је најважније крупне и слатке лубенице продати, јер оне не могу дуго да чекају купца. Произвођачи настоје да продају оно што су произвели, па је тако и Ђура Крнић из Доњих Петроваца приколицу пуну лубеница дотерао у Добринце, где свакодневно долазе накупци и где продаја добро иде.

Ђура Крнић из Доњих Петроваца нема велике површине под бостаном. Каже, мање је рода него прошле године, али је зато квалитет изузетно добар. Лубенице продаје у Добринцима, месту које је најпознатије по производњи бостана у Србији. Иако је мање рода него прошле године, цена која је тренутно задовољавајућа, може да покрије мањак приноса. Пољопривредници сматрају да цена бостана треба увек да буде добра имајући у виду сва улагања у производњу. Ова врста производње захтева доста рада, али и доста улагања у квалитетно семе, заштитна средства, пластенике, систем за наводњавање, тунеле…

Широм Срема, ове године, одгођене су чувене манифестације посвећене лубеницама, па тако  измедју осталих, неће бити ни Бостанијаде у Добринцима и Шашинцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *