РУМСКА ПОЉОПРИВРЕДНА СТРУЧНА СЛУЖБА СЕ ПРИКЉУЧИЛА КАМПАЊИ „НЕ ПАЛИ СТРЊИКУ“

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Кампањи „Не пали стрњику“, чији је циљ заустављања тог штетног и забрањеног начина уклањања жетвених остатака са њива, који је велики ризик по људе, имовину и наноси велике штете пољопривреди, животној средини и природи, прикључила се и румска Пољопривредна стручна служба. Стручњаци подсећају да је прошле године у нашој земљи горело 12.000 хектара ораница. Паљењем стрњике наноси се штета у пољопривреди, висока температура убија корисне микроорганизме и смањује плодност земље, садржај хумуса и уништава азот који је потребно потом надокнадити ђубрењем.

Санда Кљештановић из румске Пољопривредне стручне службе каже да су производјачи свесни шта чине паљењем стрњишта, али им је, како каже, то најјефтиније и најбрже због механизације којом располажу. Имајући у виду чињеницу да је за сваког пољопривредника њива фабрика на отвореном, брине немар појединих паора који сваке године то чине. Прошле године горело је 12 хиљада хектара обрадивих површина, а највише штете наноси се хумусу који је и носилац плодности земљишта.

Такодје треба имати у виду и чињеницу да дим са њива може да изазове саобраћјне незгоде, ватра  може да захвати суседне парцеле, а и сам пољопривредник доводи свој живот у питање. Подсетимо, поред тога што је пaљење штетно, оно је и законом забрањено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *