ЈЕЗЕРО БАСИНА – КУТАК ЗА РИБОЛОВЦЕ И ЗАЉУБЉЕНИКЕ У ПРИРОДУ

АКТУЕЛНОСТИ

Надомак  Доњих Петроваца налази се надалеко познато језеро Басиана. Настало је на старим римским ископинама на месту где је некада био рибњак. Ово језеро је управо и познато по спортском риболову, а у последње време је и место где долазе љубитељи природе из читаве земље. Годинама је мењало власнике, а самим тим и садржаје који се нуде. Сада се о њему стара Радмила Јаношевић са својом породицом.

На месту данашњих Доњих Петроваца, налазило се  насеље под именом Басине. Његови становници на овим просторима су  подигли прве рибњаке,а Басиана је тада био један од важнијих градова римске провинције Панони. На локалитету Град код Доњих Петроваца и данас се налазе остаци римског насеља. Ревитализовани стари рибњак данас служи за понос сремског окуга и један од ревира са највећим потенцијалом. Поред доброг потенцијала језеро је данас сређено и  нуди различите садржаје.

На језеру Басиана се редовно одржавају шаранска такмичења, а у последње време овде свраћају заљубљеници у природу из целе Србије. Сви који воле воду и непрегледну сремску равницу често су у Доњим Петровцима. Радмила и њена породица имају планове за побољшње понуде. Предлоге добијају и од самих гостију и риболоваца који овде долазе. Предлажу да се језеро продуби, да се убаце и неке нове врсте рибе. Све је то у разматрању, јер је за све то потребан новац, али и време. Важно је да су у овом тренутку сви задовољни и да се бројни туристи и путници намерницу, који су једном били овде, поново враћају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *