ПРОИЗВОДЊА ДУВАНА СЕ ИСПЛАТИ АКО ПОСТОЈИ КВАЛИТЕТ И СИГУРНО ТРЖИШТЕ

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Површине под дуваном се у Срему из године у годину повећавају. Иако ова врста производње тражи велика улагања, сигурно тржиште је основни разлог због ког се многи произвођачи одлучују за ову врсту производње. У атару села Хртковци, у Општини Рума дуван заузима значајне површине, а Живко Рајаковић из тог села ове године је  засадио на 58 јутара дувана . Берба је у пуном јеку, а оно што представља проблем је радна снага.

Они који се годинама баве узгојем дувана ушли су у све тајне ове производње и постижу изузетно добре резултате. На њивама породице Рајаковић из Хртковаца, дувана ове године има на 58 јутара. Урадјено је све на време и квалитетно, а оно што је најважније, каже Живко Рајаковић, је добар распоред падавина и квалитет земљишта на којем је дуван расађен.

Ове године цена дувана прве класе је 4 евра и 40 центи, а друге 3 евра и 60 центи. То је прихватљиво каже Рајаковић, а најважније у производњи дувана, која је изузетно скупа је обезбеђено тржиште и гарантована исплата.

У произвдоњи дувана има доста посла, па је потребно и ангажовање радника, посебно током бербе. Данас их је тешко начи, па се дуванџије сналазе како знају и умеју. Кашњења у берби не сме бити јер све мора бити ускалђено и берба и сушење како би се на крају остварио добар резултат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *