ВИСОК ПРИНОС КУКУРУЗА, А СВЕ МАЊИ СТОЧНИ ФОНД

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Ове године принос кукуруза је код свих пољопривредника био изузетно добар. Сремци кажу, по јутру и више од шест тона, што је довољно да се уз тренутну цену добро и заради. Од кукуруза многи су већ набавили репроматеријал за следећу производну годину, а значајне количине су и лагероване. Сада када има доста кукурза штета је, кажу паори у Срему, што нема сточарства, и што је узгој свиња скоро угашен.

Без узгоја свиња некада није било скоро ниједно домаћинство у Срему. Тада се на њивама највише гајио кукуруз, као и сада, с том разликом што су највеће количине тада коришћене као сточна храна. Тада су били пуни обори и штале, а од њихове продаје много се више зарађивало него од продаје кукуруза.

Поред узгоја свиња, веома развијено је било и говедарство. Било је то, кажу паори, срећно време када се за тржиште није бринуло. Накупци су из свих крајева тадашње Југославије долазили на кућну адресу и откупљивали стоку. Добро је тада било и онима који су се бавили и узгојем свиња, али и говедарством.

Годинама се сточни фонд у нашој земљи смањивао , мада би се рекло да се у последње време ситуација нешто побољшава. Примера ради, у Републици Србији, 1. децембра 2019, у односу на 1. децембра 2018, већи је укупан број говеда за 2,3% и свиња за 4,3%, док је мањи укупан број оваца за 4,1%,, коза за 2,4% и живине за 2,8%.У односу на десетогодишњи просек 2009–2018, укупан број говеда мањи је за 2,5%, свиња за 9,1%, коза за 12,9% и живине за 13,1%, а већи је број оваца за 0,7%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *