ПОВРТАРСТВО СВЕ ПРОФИТАБИЛНИЈЕ У СРЕМУ

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Повртсраство је последњих година у Срему све заступљеније и све профитабилније. Иако тражи велика улагања, доста рада и доста знања, млађи пољопривредници шансу за добру зараду виде управо у повртарству, посебно пластеничкој производњи.

Производња у затвореном простору је далеко сигурнија од оне на отвореном пољу, па се већина биљних врста гаји у пластеницима. Овом врстом производње се најчешће баве млади пољопривредници спремни на примену нових технологија и знања, а све у циљу боље и квалитетније производње. Један од  таквих  повртара је и Марко Војновић из Буђановаца, који је одавно препознао предност пластеничке производње и сада има неколико пластеника у којима је тренутно 50 хиљада комада зелене салате. Салата је сађена у две етапе, тако да сада има оне која стиже за брање, али и тек расађене.

Марко каже да је у контролисаним условима производња лакша и до сада није било проблема, а и време је ишло на руку повртарима. Целокупна породица је укључена у повртарску производњу. Баве се Војновићи и ратарством, али је тежиште ипак на повртарској производњи. За ову врсту производње веома је важно тржиште. Све оно што се убере брзо мора стичи до купца, а Марко је тржиште одавно обезбедио. Наш саговорник каже да ова производња јесте скупа, али да трошкове никада није стављао на папир. Да јесте, каже, вероватно би одустао, а овако наставља да ради. После салата биће нека друга биљна врста, спанаћ или нешто слично. Оно што је важно, свакако, је да пластеници никада не буду празни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *