ПАСТОР И ЗОБЕНИЦА НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ АЕР

АКТУЕЛНОСТИ

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник Скупштине европских регија (АЕР), учествовали су данас у раду Генералне скупштине и Бироа АЕР-а, на којима су усвојена стратешка документа ове највеће европске мреже региона.

У складу са епидемиолошком ситуацијом, Генерална скупштина и Биро одржани су у онлајн формату, те су представници регија чланица расправљали и гласали о свим важним питањима из седишта својих регија. Расправљало се о извештајима о раду радних тела АЕР у протеклом периоду, а усвојене су и политичке декларације које се односе на дигитализацију, као и на УН циљеве одрживог развоја са предлогом „11 кључних порука о циљевима одрживог развоја: Региони који формирају Европу 2030“.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор оценио је да се, након што је УН пре пет година усвојиле Агенду 2013 за одрживи развој, показало да и даље постоји велика неуједначеност у напретку региона у овој области, посебно у време пандемије, те да нас то неупитно упућује на јачу сарадњу и већу солирдарност у циљу заједничке европске будућности.

„Не само када је реч о одрживом развоју и дигитализацији, него и у свим другим областима, међусобна сарадња, солидарности и пружање помоћи онима којима је то неопходно и који не могу сами да превазиђу одређене проблеме, од кључног су значаја. Ако нас је нечему научила ова немила ситуација у вези са пандемијом вируса Covid-19, а са којим се бори не само Европа, него читав свет, онда је то чињеница да постоје ствари које дефинитивно не можемо предвидети, а које само заједничким акцијама можемо зауставити и санирати последице. Дугогодишња међурегионална сарадња, која је један од стубова покрајинске администрације ту игра веома значајну улогу, јер је АП Војводина стекла партнере и пријатеље са којима, у измењеним околностима, може и даље да сарађује“, поручио је председник Пастор.

Порпредседник Скупштине АПВ и потпредседник АЕР Дамир Зобеница нагласио је да дигитална трансформација, на којој интензивно ради и АП Војводина, представља огроман потенцијал, те да је он постао и те како видљив у условима пандемије, када је свима ограничено кретање и када морамо да се прилагодимо новим животним условима.

„Једно је сигурно, свет не може да стане, а истовремено морамо дати све од себе како бисмо заштитили здравље и људске животе. Та чињеница често представља отежавајућу околност, међутим, радити у овим условима није немогуће. Пре десетак дана АП Војводина је била домаћин трећег по реду Регионалног пословног форума који је први пут одржан у онлајн формату. Овај Форум успео је да окупи 210 компанија из 28 земаља и са три континента које су представиле своја искуства, а у оквиру састанака „један на један“, такође у онлајн формату, тражиле потенцијалне партнере. Дакле, могуће је, само мора да постоји воља, рад и циљ којем заједнички тежимо. Наш циљ је очување наше економије, њен развој, али и заједнички просперитет нашег окружења“, истакао је потпредседник Зобеница. Он је током јучерашњег дана учествовао и на састанку Извршног одбора АЕР где је представио досадање активности АП Војводине у оквиру АЕР-а, као и резултате Регионалног пословног форума који је оцењен као један од најважнијих привредних догађаја током ове године у нашој земљи.

Састанцима је присуствовалa и потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Малетић, а током Генералне скупштине и одржавања састанка Бироа АЕР, поред усвајања декларација, извештаје о раду ове организације поднели су председник АЕР Магнус Бернтсон, генерални секретар Кристијан Шпар, као и представници радних тела АЕР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *