БАРА „ТРСКОВАЧА“ – ОЧУВАНО, ПРИРОДНИО БОГАТСТВО РУМСКЕ ОПШТИНЕ

АКТУЕЛНОСТИ

Одавно је познато да „сви путеви воде кроз Руму“. Ако се некад запутите неким од тих путева, онај према Шапцу ће вас подсетити да скренете у село Платичево, једно од села Општине Рума и посетите једно од три важна подручја Срема. Поред надалеко познатих и површином доста значајнијих „Обедеске баре“ и „Засавице“, ово је најмање, свега  168,15 ха и свакако најмлађе – под заштитом је тек нешто мање од 8 година. У питању је бара „Трсковача“ којом газдује Туристичка организација Општине Рума, а име је добила по трсци, карактеристичкој барској биљној врсти.

Реч је о очуваном станишту аутохтоних врста риба, а то су златни караш и лињак. То су врсте које нестају. Истовремено, вода је доброг квалитета, чиста је и бистра, а добар део баре је задржао барске карактеристике и поред мелиорационих радова. Истраживачки тим је на овом подручју пронашао  девет врста вилиних коњица, од којих су неки заштићене врсте, а једна је и индикатор незагађене природе. У бари „Трсковачи“ има и пет врста гмизаваца, седам врста водоземаца, 72 врсте птица које су и слабије истражене, као и бројних сисара… Уколико би се бара ревитализовала била би и станиште птица, међу којима је и чапља-кашикара која је такође, заштићена врста.

Заштићено станиште „Бара Трсковача“ додељено је на управљање Туристичкој организацији општине Рума 2011. године. Од тада ова организација значајан део своје делатности посвећује управо ревитализацији и активним мерама заштите које се спроводе у овом подручју, а које се штити двојако – због биодиверзитета и због вредности самог станишта. А да је важно чувати природно окружење и подизати свест о значају воде за опстанак једног друштва, сложила се и директорица туристичке организације Општине Рума, Татјана Дошен.

Визиторски центар „Изворац“ и кула осматрачница основна су инфраструктура овог подручја и темељ за развој рецептивног екотуризма. Узимајући у обзир карактеристике предела и активну пољопривреду производњу, охрабрује се постављање темеља самоодрживости подручја: како се велика средства издвајају на машинско кошење, план је да се омогући и подржи испаша и боравак стоке на самом станишту са минималним напуштањем терена и одласком у сеоске стаје. Органска пољопривреда је будућност и такође је потребно стално подстицати пољопривреднике конкретним мерама уз приказ економске добити и добар инвестициони план.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *