ПЧЕЛАРИ СЕ НАДАЈУ ХЛАДНОЈ ЗИМИ, БЕЗ ТЕМПЕРАТУРНИХ ОСЦИЛАЦИЈА

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

Пчелиња друштва су већ у фази зимског мировања јер су температуре испод 10 степени. Оне су у зимском клубету и не излазе напоље, осим када има сунчаних периода, па оне нешто храбије напуштају друштво. Ова зима није почела баш најбоље што се времена тиче , кажу пчелари и очекују хладну зиму без већих осицилација температуре и смене хладних и топлих дана.

Станимир Јаворац, пчелар из Руме, ових дана обилази своје кошнице иако су пчеле у фази мировања. Пчелиња друштва морају бити добро  спремљена за зимски период,  јер од тога зависи у каквој кондицији ће изаћи из зиме. Током зимског периода, радова у пчелињаку нема. Може се десити неко додатно утопљавање пчела у јануару, или почетком фебруара када матица почне да леже, јер је тада клубе разуђено и може доћи до измрзавања.

Пчелари се увек плаше зиме, јер смена топлих и хладних периода лоше утиче на пчелиња друштва. Најбоље је, кажу пчелари, дуга и хладна зима без осцилација у температурама, а најгоре за пчелиња друштва је пораст температура од неколико дана током зиме, па онда поново захлађење. У таквим ситуацијама пчелиња друштва из зимског периода излазе у лошој кондицији, а приметни су и велики губици пчела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *