ПШЕНИЦА У ДОБРОМ СТАЊУ, АЛИ ПОСТОЈИ ОПАСНОСТ ОД ГЛОДАРА

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Пшеница у региону Срема је у изузетно добром стању, чак и она која је засејана после оптималног агротехничког рока. Управо тој пшеници ове временске прилике одговарају, кажу пољопривредни стручњаци уз напомену да је на парцелама под хлебним житом приметан велики број глодара, па је заштита усева неопходна.

Горан Дробњак, из Пољопривредне стручне службе у Руми, каже да је усев у доброј кондицији без обзира што је значајан део хлебног жита посејан после оптималног рока. Овогодишња сетва пшенице је трајала доста дуго, од почетка октобра па скоро до краја новембра, каже Дробњак. Управо због тога пшеница је у различитим фазама развоја.

И пољопривредници су задовољни стањем усева на својим њивама. Они који су пшеницу засејали у оптималном року  кажу да у последњих неколико година никада није била у бољој кондицији.

Оно што је приментно на многим  парцелама је најезда глодара. Пољопривредници треба да обилазе своје њиве и да ураде заштиту што је пре могуће, како би избегли велике штете на пшеници, јер добро је познато колико у кратком року глодари могу да униште усев.

За прихрану хлебног жита је још увек рано, али и о томе етреба размишљати. Прве количионе ђубрива треба дати већ у јануару, али у сваком случају пре прихране треба урадити анализу земљишта EN min методом и тако добити тачне препоруке за унос дјубрива, јер и вишак као и мањак могу лоше утицати на принос, али и квалитет зрна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *