МЕСО МОРА БИТИ УКУСНО ПРИПРЕМЉЕНО, АЛИ ПРЕ СВЕГА ПРЕГЛЕДАНО И БЕЗБЕДНО ЗА ИСХРАНУ

АКТУЕЛНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДА

Свињокоље у Срему се полако приводе крају. Домаћини су и ове године били одговорни и конторлисали месо на присусутво трихинеле, како би били сигурни да је месо безнбедно за исхрану. У Ветеринарској станици у Руми кажу да је број прегледа био велики, а да у узорцима меса трихинеле скоро да није ни било.

У румској Ветеринарској станици трихинелоскопски преглед меса се обавља током читаве године. Ветеринари се присећају почетака када је трихинеле било на многим узорцима, како дивљих, тако и домаћих свиња. Сада је ситуација далеко боља, па се проценат заразености, посебно код домаћих свиња, може мерити у промилима. Како кажу, све досадашње мере у сузбијању трихинелозе су дале веома добре резултате. Живко Матијевић истиче да је редовна дератизација имала великог удела у сузбијању трихинелозе на подручју Општине Рума.

Подсетимо, трихинелоскпоски преглед траје кратко, али је веома важан  јер показује да ли је месо исправно или не. Уколико се утврди да је месо позитивно на трихинелозу, мора се нешкодљиво уклонити јер није за људску употребу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *