ДУНАВСКА МЕДИЈСКА МРЕЖА – НОВИ ПРОЈЕКАТ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ ВОЈВОДИНЕ

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

Радио-телевизија Војводине покренула је нову платформу под називом „Дунавска медијска мрежа“, која за циљ има размену мултимедијалних садржаја медијских сервиса и продукцијских кућа подунавског региона.

Портал Дунавске медијске мреже представља простор где ће продукцијске и медијске куће подунавског региона постављати и размењивати мултимедијалне садржаје, које ће потом емитовати на свом програму. На тај начин, медијски професионалци ће имати прилику да своје пројекте прикажу у свим земљама чланицама мреже. Са друге стране, гледаоцима  из држава подунавске регије ће путем њихових националних, регионалних и локалних ТВ станица бити представљен богат и разноврстан програм. За почетак, биће доступне документарне емисије у трајању до шездесет минута и фотографије. Ускоро ће бити доступни и аудио садржаји, као и најновији културни, уметнички, економски, друштвени, спортски, еколошки и многи други садржаји.

„Скоро десет година је стара идеја да Радио-телевизија Војводине постане центар информисања у Подунављу. 2010. године смо организовали једну велику медијску конференцију на којој је триста субјеката из Подунавља изразило спремност да Радио-телевизија Војводине преузме ту улогу. Тада нисмо били спремни да оперативно преузмемо ту улогу, били смо у неусловним просторима. Сада, када смо направили зграду, када смо сазрели као кућа, ми крећемо у формирање подунавског портала, који треба да се развије у медијску мрежу Подунавља. Имамо квалификоване колеге које то могу да раде.“ – казао је генерални директор Радио-телевизије Војводине, др Миодраг Копривица. 

Није случајно зашто је баш Радио-телевизија Војводине центар који повезује подунавске медије – програм РТВ-а уређује се и емитује на шеснаест језика, од чега је најмање осам подунавских.

 „Имамо људе који су завршили факултете из те бранше, од Братиславе, Будимпеште, Букурешта…, који могу на својим матерњим језицима допринети да тај портал заживи.”, казао је Копривица и додао: „Ова година која није била добра ни по чему, за нас је била добра по томе што смо завршили зграду у коју смо се уселили, што смо постали, поново, чланица Европске радиодифузне уније, ЕБУ-а,  што смо сада спремни да кренемо са овим подунавским порталом.“ 

Радио-телевизија Војводине емитује програм на, чак, 16 језика и жели да то несвакидашње богатство увећа и подели са другим медијским кућама. Наша нова зграда на таласима Дунава биће адреса упознавања и спајања различитих држава, народа, култура, вера, регија, градова, а Радио-телевизија Војводине мост који спаја све људе са његових обала.

 „Верујемо да су мултикултуралност и мултијезичност велика богатства наше прелепе Србије, а Радио-телевизија Војводине  је прави пример тога. Желимо да брижљиво неговани и чувани бисер поделимо са свима у подунавском региону, односно,  у Дунавској медијској мрежи. Такође, желимо да замолимо наше партнере да кроз објективе камера и фотоапарата на најлепши начин представе своје земље, регије, градове, народе и културе.“ – казао је Ладислав Лазић, руководилац Сектора за управљање Медијском мрежом подунавских земаља.

 „То није комерцијални пројекат,то је место које окупља људе из Подунавља који се баве овим послом –  било да су велике медијске куће, медијски професионалци, произвођачи медијских садржаја, или емитери, сви они имају могућност да преко нашег портала размењују своје програме.“ – закључио је Копривица.

Портал Дунавске медијске мреже доступан је на сајту www.rtv.rs у одељку dmn.rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *