ТАРТУФИ МОГУ ПОСТАТИ ИЗВОЗНИ БРЕНД СРБИЈЕ

АКТУЕЛНОСТИ ИНФО

Удружење тартуфара Србије „Трагач“ постоји две године и окупља 69 чланова. Основано је са циљем да се тартуфарство уведе у легалне токове како би се од те производње могло зарадити, али и на најбољи могући начин искористити оно што је природа дала. Подручје Срема у коме је седиште удружења је изузетно богато тартуфима, па не чуди чињеница да је велики број трагача за време сезоне управо у сремским шумама.  Удружење настоји да сваки тартуфар добрије сертификат како би могао да обавља тај посао, а један од циљева је и организовани откуп белог и црног тартуфа који могу постати добар извозни бренд наше земље.

Јосип Ракош се последњих 20 година бави тражењем тартуфа и веома добро зна проблеме који се јављају у том послу. Да би се све то превазишло основао је пре две године Удружење тартуфара „Трагач“ које тренутно броји 69 чланова из целе Србије. Пред удружењем је каже велики посао, али неће одустати јер продаја тартуфа може постати извозни бренд наше земље.

Поред тога што ће настојати да тржиште тартуфима буде уређено, удружење ће покушати да заштити подручја богата тартуфима од несавесних трагача, односно оних  који нису обучени за правилно копање. Иначе подручје Срема је богато како белим, тако и црним тартуфима.

Нас саговорник каже да у једној сезони која траје од маја до краја децембра може да се сакупи у просеку од 50 до 60 килограма црног тартуфа и 30 до 50 килограма белог. Морају да се чувају у одговарајућим коморама у којима је температура измедју два и 4 степена, а њихов рок трајања је седам дана.  Ракош каже да је све интересантнија и прерада тартуфа, тако да се на нашем тржишту  могу начи разни сиреви и кобасице са тартуфима,  али и други специјалитети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *